Dirkači

Znan razlog za Salomov padec

06.06.2016 23:57 , | Foto: Google
Moštvo SAG, za katerega je v razredu Moto2 dirkal v petek umrli Luis Salom, je danes objavilo izjavo za javnost, v kateri je pojasnilo razloge za Špančev usodni padec.

»V petek popoldne je med drugim prostim treningom po nesreči v ovinku št. 12 steze v Kataloniji umrl Luis Salom. Po prejetju telemetričnih podatkov, so v nedeljo, 5. junija, inženirji in vodilni člani moštva te analizirali. Med drugim prostim treningom je Luis Salom v prvem izhodu na stezo odpeljal svoj najboljši čas (1'48.608), nato pa se je vrnil v bokse, kjer je zamenjal zadnjo gumo. Po tem se je vrnil na stezo in v istem krogu padel. V tem krogu je Luis na točko zaviranja pred ovinkom št. 12 prišel s 6 km/h nižjo hitrostjo kot pri svojem najhitrejšem krogu, kar je bila posledica slabšega pospeševanja iz ovinka št. 11. Da bi ovinek izpeljal s pravo hitrostjo, je zaviral devet metrov pozneje kot ponavadi. Na vstopu v ovinek je nepravilnost na asfaltu, za katero vedo vsi dirkači (grbina). Pozejše zaviranje je pomenilo, da je Luis na grbini še vedno zaviral, medtem ko je v prejšnjih krogih tam ročico zavore že popustil. Zaradi zaviranja je bila sprednja guma na grbini obremenjena bolj kot ponavadi in izgubila je oprijem. Sledil je padec s tragičnimi posledicami, ki jih vsi poznamo,« so v moštvu SAG zapisali v izjavi za javnost.

Izletna cona ovinka št. 12 (pri napisu RACC na zgornji fotografiji) je majhna zaradi pomanjkanja prostora. Da bi imeli dirkalniki formule ena možnost zaviranja, če bi zgrešili ovinek, so jo pred leti asfaltirali. Po padcu je Salom priletel v motocikel, ki je pred njim po asfaltu zdrsel v zražno blazino ob varnostni ograji. Če bi sam priletel v zračno blazino, bi jo kaj lahko odnesel brez poškodb. Zaradi nevarnosti ovinka se je varnostna komisija odločila, da za nedeljsko dirko uporabi različico steze, po kateri dirkajo dirkalniki formule ena (modro). Ker je tudi v ovinku št. 10 izletna cona zelo kratka, so tudi tam uporabili počasnejšo različico.

Po dovoljenju Salomove družine so se treningi odvijali naprej, a se spremenjena steza ni izkazala za idealno. Če bodo po tej različici hoteli dirkati tudi drugo leto, bodo morali ovinke predelati. V ovinku št. 12 bo izletno cono zelo težko povečati, zato lahko pride do spremembe ovinka, če bi se odločili, da šikane za formulo ena ne bi hoteli uporabljati.

Družina Luisa Saloma je sporočila, da bo pogreb dirkača v sredo.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.

<%' x_showbanner(45) %>
Domov...Nazaj...Na vrh...