MXGP - Belgija

Gajzer z novo zmago na pragu naslova

04.08.2019 21:25 , Uredništvo
Tim Gajser je z zmago na Veliki nagradi Belgije naredil nov velikanski korak k drugemu naslovu svetovnega prvaka v razredu MXGP. V skupnem seštevku točkovanja je prednost pred tekmeci povečal na 187 točk in lahko že na naslednji dirki v Imoli pride do prestižnega naslova najboljšega motokrosista na svetu v razredu MXGP.

Motokrosisti, ki se borijo za točke svetovnega prvenstva v razredih MXGP in MX2, so se tokrat udarili na Veliki nagradi Belgije. Lommel je prizorišče, ki velja, zaradi specifičnih razmer na stezi, za enega najtežjih v koledarju dirk svetovnega prvenstva.

Tim Gajser, vodilni v točkovanju za naslov svetovnega prvaka, ki vozi z licenco AMZS, se je na zahtevno preizkušnjo na mehki mivki dobro pripravil. Že na uradnem treningu je pokazal, da mu mehka podlaga proge dolge 1880 metrov tokrat ne bo povzročala večjih preglavic. Kvalifikacije je nato opravil zelo dobro, saj ga je prehitel le specialist za preizkušnje na mivki, Anglež Max Anstie.

"Mivka je kar globoka, proga se je v kvalifikacijah pošteno razrila. Z drugo pozicijo sem zelo zadovoljen. Na dirki bo pomemben štart. Naredil bom vse, da mi na dirki uspeta dva dobra štarta in da se potem odpeljem tako, kot si želim in znam."
Gajser se je v prvo vožnjo na dirki pognal, kot je napovedal."
Gajser se je v prvo vožnjo na dirki pognal, kot je napovedal.
Gajser je vsem dal takoj vedeti, da jim ne bo pustil veliko možnosti in se je sredi prvega kroga prebil na prvo mesto. V naslednjem ga je prehitel Romain Fevbre, a slovenskega šampiona to ni zmedlo in se je vseskozi varno vozil za Francozom ter v cilj pripeljal na drugem mestu. 
Številne globoke brazde, luknje in grbine so dirkače pošteno izmučile, zato je v drugi vožnji na stezi Stedelijk Motorcrossterrein odločala tudi dobra fizična pripravljenost. Tim Gajser je v drugo štartal znova zelo dobro. V prvi ovinek je pripeljal prvi, nato pa ga je v nadaljevanju prehitel Anstie, sicer zmagovalec sobotnih kvalifikacij. Anglež je v desetem krogu storil napako in Gajser je švignil mimo njega, vendar vodstva ni zadržal. V cilj je še drugič pripeljal na drugem mestu, kar mu je zadostovalo tudi za skupno zmago. Na najvišji zmagovalni stopnički je devetič v sezoni poslušal slovensko Zdravljico, prvič v karieri v enem od svetovnih svetišč motokrosa v Lommlu.

V skupnem seštevku točkovanja za svetovno prvenstvo je Gajser na pragu naslova svetovnega prvaka. Pred prvim zasledovalcem Jeremyjem Seewerjem ima zdaj 187 točk prednosti in na naslednji dirki v Imoli lahko drugič v karieri pride do naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP.

Drugi Slovenec v razredu MXGP v Lommlu je bil Klemen Gerčar. Po nepričakovanih težavah z zdravjem minuli konec tedna, ko je moral dirko v Loketu celo izpustiti in je nato ob vrnitvi domov v ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru preživel dvanajst ur na infuzijah, je imel tudi tokrat smolo. Pred dirko je imel vrtoglavico in je čutil bolečine v trebuhu, zato ni štartal.

V razredu MX2 je v Belgiji z licenco AMZS slovenske barve predstavljal Jan Pancar. S sobotnimi kvalifikacijami je opravil na 18. mestu. Na dirki je v prvi vožnji začel zelo dobro. Nekaj časa je v prvem krogu vozil na 12. mestu, potem pa je storil napako in padel na zadnje mesto. Zdelo se je, da je možnost, da bi prišel do kakšne točke, splavala po vodi. A se je nato zbral. Marljivo je iz kroga v krog stopnjeval tempo, lepo prehiteval tekmece, napredoval do 17. mesta in nasmihala se mu je uvrstitev med točke svetovnega prvenstva. Potem pa je v zadnjem krogu v prvem sektorju obstal zaradi okvare motorja ter pristal na 26. mestu. 

V drugi vožnji je bil Pancar na štartu z rezervnim motorjem bolj previden. Pri prvem sekcijskem merjenju časa je bil 24., nato pa je na progi našel svoj ritem. Kljub nekaterim napakam, ki so bile posledica padca koncentracije ter zahtevne proge, ki na mehki mivki med globokimi brazdami ter luknjami ni oproščala, se je dobro odrezal. V cilj je pripeljal 18., si privozil tri nove točke za svetovno prvenstvo razreda MX2, skupno pa je na dirki osvojil 20. mesto.

MXGP

1. vožnja: 1. Romain Fevbre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz)

2. vožnja: 1. Max Anstie (VB), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Glenn Coldenhoff (Niz)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo): 44, 2. Romain Fevbre (Fra): 43, 3. Glenn Coldenhoff (Niz): 40

Skupno v SP (14/18): 1. Tim Gajser (Slo): 626, 2. Jeremy Seewer (Švi): 439, 3. Gautier Paulin (Fra): 402, 4. Arnaud Tonus (Švi): 396, 4. Antonio Cairoli (Ita): 358 točk

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
To, kar Gajser dela - je enostavno noro.
dajanaristova 27.02.2020 ob 23:43
SPORAZUMI O POSOJILU IN FINANCIRANJU. Iščete posojilo za ponovni začetek dejavnosti, izvedbo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov? Zaradi skrbi, tudi če se prijavite v svoji državi in ​​nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: ristovadajana1@gmail.com, da boste imeli več znanja o pogojih odobritve posojila in financiranja. Specializirani smo za vsa področja financiranja posojil med posamezniki. Nudimo posojila, ki so na voljo javnim in zasebnim podjetjem in podjetjem. Posojilna pogodba je kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno z nizko obrestno mero na leto, ki ji sledi dober značaj in predvsem spoštuje zaveze. Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri vaših projektih ali prekinimo zastoj. - Osebni posojilo - Naložbeno posojilo - Delo posojilo - financiranje - konsolidacijski dolg - Revolving kredit - Credit Racha Delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj. Pišite na e-pošto: ristovadajana1@gmail.com

<%' x_showbanner(45) %>
Domov...Nazaj...Na vrh...