Proizvajalca gume Goodyear ni ustanovil Goodyear
Na današnji dan
Proizvajalca gume Goodyear ni ustanovil Goodyear
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.08.2020 11:20

Na današnji dan leta 1898 je bilo ustanovljeno podjetje Goodyear Tire and Rubber Company.

Artur Švarc

Podjetje je ustanovil Frank Seiberling v Akronu v državi Ohio, potem ko si je za prvo tovarno izposodil denar pri svaku. Podjetju so dali ime Goodyear v čast Charlesu Goodyeau, ki je po naključju odkril proces vulkanizacije in tako naredil gumo za uporabno surovino v industriji. Sam Goodyear je umrl že 40 let prej.

V devetdesetih letih 19. stoletja je bilo povpraševanje po biciklih vedno večje, začenjala pa se je doba kočij brez konja. Tudi depresija iz 1893 je bila počasi le še oddaljen spomin. Goodyear je bil ustanovljen s kapitalom 100 tisoč dolarjev.

30 % delnic je kupil David Hill in postal Goodyearov prvi predsednik, ime pa je izbral Frank Seiberling in si zamislil tudi prepoznavni logotip s krilci, ki je v uporabi še danes.

Proizvodnjo so pri Goodyearu začeli 21. novembra 1898 s samo 13 zaposlenimi delavci. Izdelovali so gume za kolesa in kočije, ploščice za podkve in žetone za poker. V samo 18 letih je Goodyear postal največji proizvajalec pnevmatik na svetu in to tudi ostal. 1926, deset let pozneje, je postal tudi največji proizvajalec gume.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija