Alfa Romeo Katrca
Posebneži: Alfa Romeo R4
Alfa Romeo Katrca
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
11.09.2020 07:04

Bi verjeli, če bi vam kdo rekel, da so Katrco izdelovali pri Alfi? Verjetno ne. Vendarle, Renault 4 je nastajal tudi pri tej italijanski tovarni, razlog pa je prav zanimiv.

Uredništvo

Zgodbo so nam prijazno posodili pri Alfa Klub Slovenija, avtor pa je Erik Jakša.

Marca 1957 so večje evropske države podpisale trgovski sporazum, ki je omogočil prost pretok blaga, a z eno težavo: Italija je protekcionistično močno obdavčila vsa uvožena vozila, z izjemo, če so bila do konca sestavljena v Italiji.

Volkswagen je šel takoj v akcijo in odprl tovarno na Siciliji. Ford jo je nameraval postaviti blizu Neaplja. Ker je konkurenca šla Fiatu močno v nos, so jim začeli nagajati in lobirati, da bi država tujim podjetjem povišala položnice za vodo, elektriko in plin.

Volkswagen in Ford sta se kmalu predala, a Renault se ni. Maurice Bosquet, takratni šef službe za zunanje odnose, je dobil idejo. Šel je v Torino k direktorju Fiata in mu predlagal sodelovanje, da bi skupaj v italiji odprli tovarno za končno montažo Renaultovih vozil. Direktor o temu ni želel niti slišat in je Bosquetu zagrozil, da ga bo zadavil, če še kdaj sliši za to idejo.

Alfa Romeo Katrca

Francozom je tako ostala samo še ena opcija, da bi se povezali z italijanskim državnim podjetjem in s tem prišli pod protekcijo pred konkurenco. To je bil Alfa Romeo. Pogajanja so potekala v največji tajnosti in z največjo možno hitrostjo, saj so se Fiata v Alfi bali.

1. oktobra 1958 so tako podpisali pogodbo in takoj začeli s proizvodnjo Renaultovega modela Dauphine v Alfini tovarni Portello v Milanu. V zameno je Renault začel s prodajo Alfinih modelov v svojih lastnih servisno prodajnih mrežah. V prvem letu je prodaja cvetela, prodali so jih čez 10.000. Po prodaji so bili takoj za samim Fiatom in Alfa Romeom. Čez čas so se začela trenja med družino Agnelli in raznimi direktorji, saj so se bali, da bi se Francozi preveč zažrli v Alfine in Fiatove prodajne številke. Po raznih dogovorih in spravi so se odločili, da bodo v mestu Pomigliano d'Arco pri Neaplju (kjer so izdelovali med drugim tudi modele 33, 155, 145, 156 in 159) začeli s proizvodnjo novega francosko-italijanskega modela Alfa Romeo R4.

Alfa Romeo Katrca

Kmalu so se začele težave s kakovostjo izdelave. Francozi so obtoževali Italijane, Italijani so obtoževali Francoze, da jim ti dostavljajo neprimerne dele. 29. marca 1963 je bil inženir Sassi, šef tovarne v Pomiglianu, poklican na zagovor. Zagroženo mu je bilo, da v kolikor se proizvodnja takoj ne izboljša, bo država odpravila davek na uvoz vozil in italijansko-francoska naveza bo propadla, saj bo potem lahko Renault v Italiji prodajal vozila iz lastnih, francoskih tovarn.

Zatem je država na Fiatovo pobudo spremenila sistem obdavčitve iz prostornine motorja na dolžino avtomobila. To je bil davek,  namenjen uničenju modela R4, saj sta bila glavna konkurenta Fiat 500 in 600 oba krajša in sta padla v nižji (bistveno cenejši) razred obdavčitve. Renault se je tako odločil, da se tega ne gre več in leto pozneje so proizvodnjo ugasnili.

Alfa Romeo Katrca

Med letoma 1962 in 1964 je Alfa Romeo izdelala 41.809 modelov R4. Za primerjavo, Slovenci smo našo Katrco začeli izdelovati šele leta 1973. To pomeni, da smo na novo začeli s proizvodnjo avtomobila, ki je bil že takrat star vsaj 10 let.

Ko so Francozi odšli, so se v isti tovarni začele priprave na proizvodnjo legendarnega modela Alfasud. Proizvodnja je trajala kar 12 let in nato še 6 let za model Sprint, ki je bil delan na osnovi Alfasuda. Skupno so jih prodali čez milijon.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija