Dan, ko je izginil Dizel
Na današnji dan
Dan, ko je izginil Dizel
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.09.2020 07:19

Na današnji dan 1913 je skrivnostno izginil izumitelj dizelskega motorja, Rudolf Diesel.

Artur Švarc

Diesel, star 55 let, je potoval na parniku iz belgijskega Antwerpa v Harwick v Veliki Britaniji, vendar na cilj nikoli ni prispel. Slaba dva tedna pozneje, 10. oktobra, je mornar na neki drugi ladji opazil truplo, ki je plavalo v morju pred nizozemsko obalo - izkazalo se je, da gre za Diesla.

Njegovo smrt še vedno ovija tančica skrivnosti. Uradno naj bi šlo za samomor, a mnogi ljudje so verjeli in še vedno verjamejo, da je bil Rudolf Diesel umorjen. Diesel je patentiral svoj kompresijski motor z notranjim izgorevanjem 28. februarja 1892. Njegov motor, ki temelji na zelo visokih tlakih in ne potrebuje svečke, lahko kuri vse, prototipe pa je gnalo celo arašidovo in repično olje. Diesel je bil prepričan, da lahko njegov izum popolnoma odpravi parne motorje, ki so imeli le 10-odstotno učinkovitost, medtem ko bi dizelski motor lahko dosegal tudi 75 %. V teoriji seveda. Prvi dizli so dosegali nekje 25 %, danes je ta številka pri 40 %.

1912 je na svetu delovalo več kot 70 tisoč dizelskih motorjev, večinoma v tovarnah in generatorjih, njegov motor pa je kmalu vnesel tudi revolucijo v železniški promet. Po drugi svetovni vojni so tudi tovornjaki in avtobusi začeli izkoriščati dizelske motorje, saj so bili ti precej bolj primerni za težke tovore, ko gre za učinkovitost.

Ko je izginil z ladje, je bil Diesel na poti v Anglijo, da bi prisostvoval odprtju nove tovarne dizelskih motorjev in vgradnji dizelskega motorja v eno od podmornic britanske mornarice.

Po njegovi smrti so vzniknile številne teorije, da naj bi izumitelja nemški agenti vrgli v morje, da bi preprečili prodajo patentov britanski vladi. Resnica je seveda precej bolj enostavna. Diesel je bil v težki depresiji in je sklenil končati svoje življenje. Zjutraj ob 6.15 je na vrata njegove kabine na ladji potrkal mornar, saj je Diesel naročil bujenje, vendar odgovora ni bilo. Na krmi so našli zložen suknjič in čevlje, v kabini pa njegov osebni dnevnik, kjer je bil na 29. september narisan križ. Tudi žena je doma odprla posebno torbo, za katero ji je zabičal, da jo lahko odpre šele teden dni po odhodu na Otoko - v njej je bil ekvivalent današnjih 1,2 milijona evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija