Dve desetletji Minija pod BMW-jevo streho
Na današnji dan
Dve desetletji Minija pod BMW-jevo streho
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.10.2020 06:18

Po 41 letih in 130 različnih modelih je na današnji dan pred dvajsetimi leti Mini doživel prelomnico. Zaključila se je njegova proizvodnja pod okriljem znamke Rover.

Urša Prosenjak

Zadnji klasični Mini je zapeljal s proizvode linije Roverjeve tovarne v Longbridgeu 4. oktobra 2000. Zaposleni, ki so sicer takrat že vedeli, da se Mini ne poslavlja, pač pa bo le zamenjal krovno organizacijo in doživel prenovo, so dogajanje spremljali z mešanimi občutki. Zgodovinskemu trenutku je prisostvoval Paddy Hopkirk, ki je leta 1964 zmagal na reliju v Monte Carlu z Mini Cooperjem S in dejal: »Čas gre naprej. Ko sem leta 1963 prišel v Longbridge, si nisem mislil, da bom leta 2000 spet tu in da bodo avto še vedno izdelovali. Ob prihodu na trg leta 1959 ni dobro prodajal, toda čas je pokazal, da Mini ponuja veliko več, kot je videti na prvi pogled.«

Zadnji avto je s produkcijske linije zapeljala britanska pevka Lulu, ki je tudi navdušena lastnica Minija.

Za malega Britanca se je takrat začelo novo obdobje. Oblikovanje je prevzel BMW in nov model Cooper Hardtop so predstavili že nekaj dni prej, 28. septembra 2000, na pariškem avtomobilskem salonu. Enoprostorec v retro slogu je postavil temelje za prihodnost celotne znamke. Odločitev, da postane Mini samostojna znamka, so sicer pri BMWju sprejeli že nekaj let pred tem, realizirali pa so jo na prelomu tisočletja.

Razvoj Minija za 21. stoletje je bila zahtevna naloga. Evolucija originalnega modela iz leta 1959 ni prišla v poštev, saj je šlo za desetletja preživet koncept. Novi model je moral biti zasnovan povsem od temeljev naprej. Vseeno se je razvojna ekipa odločila, da mora ohraniti značilno Minijevo obliko in tudi njegove vozne lastnosti.

Po eksperimentiranju z različnimi koncepti so se oblikovalci zedinili glede osnovnih smernic, ki jih pri razvoju novih modelov upoštevajo še danes in ki dajejo Miniju njegov tipičen značaj.

Ob jubileju bo prihodnje modelsko leto prineslo dva modela posebne izdaje. Prvi bo Paddy Hopkirk, ki bo poklon enemu najbolj znanih voznikov Minija, drugi pa Coral Red. Govori se, da naj bi razvijali še dva križanca, ki bosta razširila portfelj in ponudila več možnosti kupcem na ključnih trgih, kot sta ZDA in Kitajska.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija