Najlepši vzhodnonemški avto
Melkus RS 1000
Najlepši vzhodnonemški avto
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.10.2020 06:06

V teh dnem mineva 30 let od združitve obeh Nemčij in ob tem se ozrimo na zgodovino vzhodnonemške avtomobilske industrije.

Urša Prosenjak

Država je bila predvsem znana po legendarnih dvotaktnih trivaljnikih, kot sta Trabant in Wartburg, toda svetu je vzhodna Nemčija dala tudi luksuzni avtomobil, ki se brez sramu postavlja ob bok Mercedesu, Ferrariju in Lamborghiniju.

Najlepši vzhodnonemški avto

Športni model Melkus RS 1000 je bil izdelan v natančno 101 izvodu. Izmed njih jih je danes ohranjenih še 80, dosegajo pa astronomske cene. Človek za nenavadnim projektom je Heinz Melkus iz Dresdna, najboljši vzhodnonemški voznik po drugi svetovni vojni. Poleg aktivne udeležbe v motošportu je v svoji delavnici ustvarjal eksotične dirkalnike z dvotaktnim Wartburgovim motorjem.

Najlepši vzhodnonemški avto

Zamisel o razvoju lastnega športnega avtomobila se mu je porodila ravno med potjo proti naši nekdanji državi. Njegov vnuk Sepp pripoveduje, kako se je zamisel oblikovala: »Dedek se je z Wartburgom odpravil v Jugoslavijo, ko ga je na avtocesti prehitel Lotus Elan. Atraktiven avto ga je tako navdušil, da si je zaželel tudi sam ustvariti takšno mojstrovino.«

Najlepši vzhodnonemški avto

Melkusov načrt je bil preveč velikopotezen za posameznika v takratni ekonomski ureditvi, zato je bila ključna podpora in odobritev s strani države. Ko je zagotovil, da bo avto izdelal in predstavil javnosti v čast velikega jubileja, 20. obletnice ustanovitve NDR, ter da bo uporabil izključno domače komponente, je Komisija za avtomobilski šport predlagala Centralni komisiji za šport, da država pomaga Melkusu.

Najlepši vzhodnonemški avto

Uporaba domačih delov je pomenila, da je imel na izbiro tehnologijo Trabanta ali Wartburga. Odločil se je za sodobnejši Wartburg 353W iz leta 1966. Uporabil je litrski dvotaktni trivaljnih s serijsko močjo 50 KM, navit na 70 KM, v dirkalni verziji pa celo 90 KM. To je dosegel z vgradnjo treh uplinjačev motocikla MZ.

Najlepši vzhodnonemški avto

Z domačo proizvodnjo si je pomagal tudi pri izdelavi plastične karoserije, ki jo je izdelal vzhodnonemški proizvajalec tovornjakov Robur. Podjetje König iz Dresdna je predelalo Wartburgov menjalnik in mu dodalo petu prestavo. Vodno hlajeni motor, nameščen pred zadnjo osovino, je ponujal spodobne zmogljivosti 750-kilogramskega avtomobila (dirkaški model je tehtal le 680 kg). Najvišja hitrost je bila 170 km/h, pospešek pa 14 sekund do stotice. Melkus RS 1000 je bil raketa v primerjavi z Wartburgom, iz katerega je nastal.

Najlepši vzhodnonemški avto

Zunanjost plastičnega dvoseda je močno spominjala na Lamborghini Miuro, ki po mnenju mnogih poznavalcev velja za najlepši avto v zgodovini. Dolg nos, prednje in zadnje luči ter vrata v obliki galebovih kril so bila tako zelo podobna Miuri, da so mu nadeli kar vzdevek Wartburghini.

Najlepši vzhodnonemški avto

Do aprila 1969 so izdelali tri prototipe, do oktobra pa še štiri dirkaške primerke. Ob koncu istega leta je Melkus RS 1000 prišel na tržišče, toda ni ga mogel kupiti kdorkoli. Kupec je moral imeti dirkaško licenco NDR, plačati 30 tisoč vzhodnonemških mark in čakati 6 do 24 mesecev na dobavo. Kar je bila malenkost v primerjavi s čakalno dobo 14 let, kolikor se je čakalo na Trabant ali Wartburg. Kmalu so vzhodnonemških dirkališčih tudi organizirali dirke za pokal Melkus.

Najlepši vzhodnonemški avto

Prvotno je Heinz Melkus načrtoval proizvodnjo 25 primerkov letno, a je bilo kljub velikemu povpraševanju kupcev do leta 1980 izdelano le 101 vozilo. Razlog za to je bilo pomanjkanje delov.

Najlepši vzhodnonemški avto

Melkus RS 1000 ni le spomin na avtomobilsko znamko, pač pa tudi na državo, ki je pred tremi desetletji prenehala obstajati. S tem pa se model ni poslovil. Pred 14 leti je vnuk Sepp Melkus v spomin na dedka obnovil proizvonjo Melkusa RS 1000. V Dresdnu so izdelali 15 primerkov, popolnoma enakih originalu, vključno z Wartburgovim predelanim motorjem. Cena »Wartburghinija« znaša 50 tisoč evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija