Odhaja prvi Mitsubishijev električar množične proizvodnje
Slovo
Odhaja prvi Mitsubishijev električar množične proizvodnje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.10.2020 06:21

Mitsubishi je bil eden prvih proizvajalcev, ki je kupcem ponudil cenovno dostopen električni avto. i-MiEV je prišel na tržišče leta 2009, po 11 letih pa se umika.

Urša Prosenjak

Po poročanju poslovnega medija Nikkei je japonski proizvajalec prenehal s izdelavo svojega prvega električarja množične proizvodnje. Model i-MiEV so prodajali v več kot 50 državah, med drugim tudi v ZDA, vendar so ga kljub temu prodali le okoli 32.000 primerkov, kar je znatno manj, kot denimo več kot pol milijona prodanih primerkov modela Nissan Leaf.

Večino električnih vozil zgodnje dobe je bremenil dolgočasen videz, Mitsubishijev električni malček pa je za nameček deloval še igračkasto in pri kupcih ni doživel najboljšega sprejema. Poleg tega je bila njegova baterija komaj 15 kWh, kar je podobna zmogljivost, kot jo imajo nekateri priključni hibridi. Avto je imel doseg le okoli 100 km.

Čeprav so svoj pionirski model upokojili, pa se Mitsubishi močno posveča razvoju električnih vozil. Naslednik modela i-MiEV naj bi prišel leta 2023, precej tehnologije pa si bo predvidoma sposodil pri partnerskem Nissanu.

Za leto 2022 je že najavljen Eclipse Cross, ki bo predvidoma imel nov elektrificiran sistem podoben Nissanovemu e-POWER. Že prihodnje leto pa prihaja prenovljen Outlander PHEV z mehanskimi nadgradnjami.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija