Zvok električnega avta bo voznik lahko izbral sam
Mercedes-Benz
Zvok električnega avta bo voznik lahko izbral sam
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.10.2020 06:29

Električni avtomobili so znani po svoji tišini. Nekateri proizvajalci jim dodajo umeten zvok, drugi pustijo zgolj brnenje elektromotorja. Mercedez-Benz pa bo svoje bodoče električarje opremil z možnostjo zvoka po izbiri.

Urša Prosenjak

Vožnja novih modelov Mercedesove družine EQ bo multi-senzorna izkušnja, sporoča nemški koncern. Vozniki bodo lahko izbirali med različnimi okoljskimi in odzivnimi zvoki. Zvok notranjosti bodo lahko spreminjali s pomočjo MBUX infotainmenta, možno pa bo zvok tudi povsem izklopiti.

Zvok bo predvajan s pomočjo zvočnikov in bo sklajen z delovanjem motorja – s pospeševanjem, hitrostjo, regeneracijo baterije in načinom vožnje. V športnem načinu, denimo, bodo zvoki glasnejši. S posodobitvami bo Mercedes dodajal nove zvoke. Nobenega izmed njih sicer niso podobno opisali, velika verjetnost pa je, da bo nabor dovoljšen, da se bo našel ustrezen zvok za vsako priložnost in voznika.

Poleg zvokov v notranjosti so se pri Mercedesu posvetili tudi zunanjim zvokom, ki bodo bolj interaktivni. Vozilo se bo z zvokom odzvalo na priklop na polnilno postajo, zvok pa bo tudi nakazoval stanje polnjenja. Zunanji zvoki se bodo predvajali skozi zunanji zvočnik, ki sicer oddaja tiho brnenje, ki opozarja pešce na bližanje električnega vozila.

Z iskanjem najboljšega zvoka električnega vozila se ukvarjajo vsi proizvajalci tovrstnih avtomobilov, toda kot kaže bo Mercedes svojim kupcem ponudil največjo izbiro doslej.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija