Oče sodobnih cest
Na današnji dan
Oče sodobnih cest
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
26.11.2020 08:11

Pred 184 leti je umrl John McAdam, ki velja za očeta makadama, prve sodobne ceste.

Artur Švarc

John McAdam se je rodil 1756 v Ayru na Škotskem v plemiški družini. Njegov priimek je pravzaprav McGregor, vendar so ga v času vladanja Jamesa VI spremenili v McAdam. Otroštvo je preživljal s starimi starši, 1770 pa se je preselil v New York, med ameriško revolucijo pa je kot trgovec pri stricu ustvaril premoženje, s katerim si je ob vrnitvi 1783 kupil posestvo v okolici Ayra.

 

Med drugim je v svojem okolišu postal poverjenec za ceste in kmalu opazil, da so glavne ceste v katastrofalnem stanju. Na lastne stroške je z vladnim dovoljenjem opravil veliko študij in eksperimentov za gradnjo cest. Predlagal je, da se ceste dvignejo nad neposredne površine v okolice, da bi s tem izboljšali drenažo in da se pokrijejo – najprej z večjimi kamni, potem pa z manjšimi, vse skupaj pa zveže s finim peskom. 1798 se je preselil v Falmouth v Cornwallu v Angliji, 1815 pa je postal generalni nadzornik cest v Bristolu, kjer je lahko svoje teorije pretvoril v prakso.

Vse skupaj je dokumentiral v več knjigah, ki so postale učbenik za prihodnjo gradnjo cest. Parlamentarna preiskava o cestah 1823 je vzela njegovo delo kot podlago za gradnjo cest, 1827 pa je McAdam postal generalni nadzornik metropolitanskih cest v Veliki Britaniji.

Proces, ki se po njem imenuje makadamizacija, je kmalu zaživel tudi po svetu. Škot je v času svojega življenja odklonil viteški naslov za svoje delo, s cestami pa so se ukvarjali tudi njegovi potomci. Sploh drugi sin, James McAdam je bil znan po vodenju in organiziranju cestnih skladov v Veliki Britaniji.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija