Trideset milijonov električnih vozil na evropskih cestah do leta 2030
Načrti
Trideset milijonov električnih vozil na evropskih cestah do leta 2030
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.12.2020 07:59

Evropska unija želi imeti na svojih cestah do leta 2030 vsaj 30 milijonov vozil brez emisij. Države članice želi odvrniti od transporta, osnovanega na fosilnih gorivih.

Urša Prosenjak

Po poročanju Reutersa gre za strategijo, ki jo bo Evropska komisija uradno predstavila v tem tednu, vsebuje pa ukrepe za zmanjšanje toplogrednih plinov iz naslova transporta za četrtino.

»Cilja doseganja klimatske nevtralnosti do leta 2050 ne moremo doseči brez uvajanja zelo ambicioznih načrtov za zmanjšanje zanašanja transportnega sektorja na fosilna goriva,« so zapisali v osnutku dokumenta.

Da bi se cilju lahko približali, bi moralo biti do leta 2030 vsaj 30 milijonov evropskih vozil brez emisij. Ob 1,8 milijona električnih vozil in priključnih hibridov, kolikor jih je bilo ob koncu lanskega leta registriranih v Evropi, je to ogromen korak. Pri tem je potrebno upoštevati še dejstvo, da hibridi niso brezemisijska vozila.

Mnoge države, med njimi tudi Slovenija, že določajo datume, po katerih ne bo več dovoljena prodaja novih avtomobilov na fosilna goriva, močno pa je v porastu prodaja vozil z nižjimi količinami izpustov CO2.

Ovira, na katero bomo prej ali slej naleteli, pa je pomanjkanje infrastrukture. Slednje bi utegnilo ogroziti uvedbo brezemisijskih vozil v načrtovanem obsegu. Evropa bo morala za dosego cilja do leta 2030 priskrbeti tri milijone javnih električnih polnilnic in tisoč polnilnih postaj za vodikove celice. Napovedujejo, da bodo ob tem pripravili tudi načrt s priložnostmi in zahtevami za sofinanciranje. Trenutno je v Evropi okoli 200.000 polnilnih točk.

Za zdaj gre šele za osnutek dokumenta, ki se utegne pred objavo še spremeniti. Evropska komisija ga na tej točki ni želela komentirati.

Prihodnje leto bo EU predlagala strožje emisijske standarde za osebna in kombinirana vozila od leta 2025 dalje, osnutek dokumenta pa navaja, da bi standarde lahko razširili še na avtobuse.

Do leta 2030 naj bi se podvojil hitri železniški promet, ki bi se do leta 2050 celo potrojil. Do leta 2035 naj bi bila pripravljena za vstop na trg tudi letala in plovila brez emisij.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija