Trideset let italijanskega Hudiča
Lamborghini
Trideset let italijanskega Hudiča
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.12.2020 07:46

Lamborghini Diablo, zadnji zares pravi Lamborghini, je s svojo značilno obliko zarisal nove smernice italijanske znamke in jo pospremil v 21. stoletje.

Urša Prosenjak

Lamborghini Diablo je dopolnil 30 let. Svetu se je predstavil januarja 1990, toda njegova zgodba se je začela že pet let prej. Z delovnim imenom Projekt 132 ga je Lamborghini razvijal kot naslednika modela Countach in s tem svojega novega paradnega konja. Pod njegov dizajn se je podpisal Marcello Gandini, pregledali pa so ga v Cryslerjevem razvojnem centru, ki je postal večinski delničar družbe Automobili Lamborghini.

Trideset let italijanskega Hudiča

Diablo je nemudoma osvojil srca ljudskih množic, ki si nikoli ne bi mogle privoščiti Lamborghinija, predstavniki medijev, ki so avto testirali, pa so bili bolj zadržani. Nekaterim novinarjem se je zdel okoren, njegova kabina pa neudobna, res pa so bili enako nenaklonjeni tudi Diablovemu največjemu tekmecu, Ferrariju F40. Slednji je bil sicer nekoliko hitrejši, vendar pa je Lamborghini naklonjenost pridobil s ceno, saj je bil skoraj pol cenejši.

Trideset let italijanskega Hudiča

Poganjal ga je 5,7-litrski V12 z močjo 361 kW in navorom 580 Nm. Z najvišjo hitrostjo 325 km/h si je pridobil ugleden naziv najhitrejšega serijskega avtomobila na svetu. Ponašal se je tudi z različnimi tehnološko naprednimi rešitvami in elementi luksuza, kot so električni pomik stekel, usnjena notranjost in klimatska naprava. Leta 1993 je z različico Diablo VT pridobil nove asistenčne sisteme, dve leti kasneje pa se je ponudbi pridružil še zmogljivejši Diablo SV z močjo 380 kW. Istega leta je Lamborghini predstavil svoj prvi serijski model z odprto streho - Diablo VT Roadster.

Trideset let italijanskega Hudiča

Proizvodnja Diabla je trajala približno desetletje. Ob koncu njegove ere so bile vozniške navade lastnikov italijanskega Hudiča občutno drugačne, kot v času njegovega prihoda na sceno. Če so v letu 1990 vozniki imeli Diabla bolj kot razstavni eksponat in ga vozili le občasno, so leta 2000 za volanom preživljali trikrat več časa. Delno je na to vplival tudi Audi, ki je podjetje prevzel leta 1999.

Trideset let italijanskega Hudiča

Zadnja generacija Diabla se je lahko pohvalila s 394 kW moči in 605 Nm navora, Lamborghini pa je tokrat prvič uvedel ABS. Skupno je bilo v desetletju proizvodnje izdelanih manj kot 3000 primerkov Diabla, zaradi česar je danes precej redek in zelo iskan avto. Leta 2001 ga je nadomestil Murcielago, ki je nadaljeval tradicijo njegove značilne vitke oblike s pridihom 21. stoletja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija