Elekrični bratranec Passata prihaja konec leta 2023
Volkswagen
Elekrični bratranec Passata prihaja konec leta 2023
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.12.2020 07:48

Volkswagnov peti električni avto iz družine ID bo produkcijska verzija koncepta ID Vizzion, ponujal pa naj bi do 700 km dosega.

Urša Prosenjak

Na trg naj bi prišel proti koncu leta 2023, obljublja Volkswagnov vodja raziskav in razvoja Frank Welsch. Bodoči konkurent BMWjevega i4 in Meredes-Benzovega EQE je nastaja pod delovnim imenom Aero-B, kupcem pa se bo predstavil kot ID 6. Na voljo bo limuzinska in karavanska izvedba, njegove dimenzije zunanjosti bodo primerljive s Passatom, notranjost pa bo enako prostorna kot v upokojenem Phaetonu. Zgrajen bo na Volkswagnovi platformi MEB, ki je namenjena izključno električnim vozilom, sledil pa bo že znanemu enoprostorcu ID 3, pred kratkim razkritemu SUV ID 4, kupejskemu križancu ID 5, ki prihaja naslednje leto in serijski različici ID Buzz, ki jo pričakujemo v letu 2022.

Elekrični bratranec Passata prihaja konec leta 2023

Čeprav njegovo ime še ni uradno potrjeno, pa je zelo verjetno, zlasti zaradi pomena, ki ga ima številka 6 na Volkswagnovem največjem trgu. Na Kitajskem namreč šestica simbolizira obilje in ker so Kitajci zelo naklonjeni limuzinam, je pričakovati, da bo pričujoči model še posebej priljubljen pri njih.

Kupcem bosta na voljo različica z enim motorjem in pogonom na zadnjih kolesih ter različica z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom. Slednja opcija bo imela tudi GTX zmogljivosti in bo hitrost 100 km/h dosegla v 5,6 sekunde. Za primerjavo, različica z enim motorjem bo za enak podvig potrebovala 8,5 sekunde.

Elekrični bratranec Passata prihaja konec leta 2023

Izbrati bo mogoče tudi različne baterije. Največja, 84 kWh, bo omogočala doseg okoli 700 km.

Proizvodnja bo potekala v Volkswagnovi tovarni v Emdnu v Nemčiji, kjer trenutno še nastajata Passat in Areton. Tovarna je v fazi temeljite nadgradnje, ki bo omogočila letno kapaciteto do 300.000 električnih vozil.

Prva dva modela iz družine ID, ki bosta nastajala tam, bosta 4 in 5. Njuna proizvodnja se bo v Emdnu začela leta 2022, do takrat pa ju bodo izdelovali v Zwickauu. Dodatna proizvodnja ID 6 je od leta 2024 naprej predvidena tudi na Kitajskem s pomočjo sodelovanja Volkswagnovih kitajskih partnerjev SAIC in FAW.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija