Mothmanova prerokba
Na današnji dan
Mothmanova prerokba
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.12.2020 14:06

Na današnji dan pred 53 leti se je sesul most nad reko Ohio, ki je šel v zgodovino zaradi posledic za prometno varnost v ZDA, ki so sledile.

Artur Švarc

Srebrni most nad reko Ohio, ki je povezoval Point Pleasant v Zahodni Virginiji in Gallipolism v Ohiu, se je brez napovedi sesul med prometon konico. Številni avtomobili so padli v ledeno reko in umrlo je 46 ljudi, veliko je bilo poškodovanih. Dveh žrtev nikoli niso našli.

Preiskava je pokazala, da je zaradi 3 milimetrske napake v enem od členov verige, ki so držali most, konstrukcija na koncu popustila, še bolj pa je bilo zaskrbljujoče, da je bil most večinoma obremenjen precej čez dovoljeno nosilnost. Prav tako je bilo ugotovljeno tudi slabo vzdrževanje.

Kot posledica te tragedije je bila velika vseameriška kampanija, kjer so pregledali vse stare mostove in jih mnogo nadomestili z novimi konstrukcijami. Podobno kot Srebrni most je bil zgrajen tudi njegov dvojček v notranjosti Zahodne Virginije, ki so 1971 preventivno podrli in zgradili novega, tretji tak pa je stal v Braziliji vse do 1991, saj je bil zgrajen po zahtevnejših standardih.

Prometna varnost v ZDA se je zaradi te nesreče vsaj kar se tiče mostov, v naslednjih letih močno izboljšala, vseeno pa se je 1983 podrl most čez reko Mianus v Connecticutu, kjer so umrli trije ljudje. 2007 se je sesul most I-35W čez Missisipi in zahteval 13 srtnih žrtev. V začetku septembra 2009 so med pregledom podobno poškodbo člena verige opazili tudi na Oaklandskem mostu v San Franciscu. Most so takoj zaprli in odpravili neprvilnosti.

V Point Pleasantu so 1969 postavili nov most in zraven njega spominsko tablo. Samega mostu in nesreče pa se boste bolj spomnili po filmu iz 2002, Mothmanova prerokba, kjer paranormalna dogajanja pred nesrečo raziskuje Richard Gere.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija