Britanski čudežni deček
Na današnji dan
Britanski čudežni deček
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
24.12.2020 09:45

Na današnji dan pred 20 leti je umrl John Cooper, ki je podpisan pod veliko avtomobilističnih in dirkaških podvigov.

Artur Švarc

John Cooper je skupaj s svojim očetom Charlesom po drugi svetovni vojni začel predelovati in izdelovati avtomobile za dirke. Pravo revolucijo je povzročil v F1, ko je 1958 na VN Argentine Stirling Moss pisal zgodovino z njim. Bil je prvi dirkalnik, ki je zmagal z motorjem zadaj. V roku dveh let so njegov koncept skopirali vsi ostali.

Stirling Moss je nekoč pozneje izjavil, da mu je prav Cooper omogočil prehod v dirkaški svet, saj so bili njegovi avtomobili relativno poceni. In prav Cooper je zaslužen, da se je po letih premoči v F1 italijanskih znamk Velika Britanija vrnila na vrh.

Britanski čudežni deček

Cooper je znan tudi po svojem prispevku legendarnemu Miniju. Mini Cooper je bil igračka za mnoge cestne in rally dirkače.

Preden je umrl, je pravico do njegovega imena kupil BMW, ki z oznako JCW, John Cooper Works, še danes označuje najbolj navite Minije. Skupaj s sinom Mikeom sta bila tudi v svetovalni vlogi pri novem zagonu Minija pod bavarsko oblastjo.

Cooper je bil še zadnji živeči šef ekipe od začetkov Formule 1 in je večkrat poudaril, da je F1 že zdavnaj izgubila svoj čar. Zaslužen je za dominanco britanskega dirkaškega znanja, ki traja še danes, za njegove zasluge ga je kraljica Elizabeta nagradila z Redom britanskega imperija.

Rojen je bil je 17. julija 1923.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija