To so bili časi norih idej
20 let Renault Clia V6
To so bili časi norih idej
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.12.2020 08:30

Danes avtomobilski proizvajalci na trg pošiljajo modele za katerimi stojijo poglobljene raziskave, ki že vnaprej nakazujejo, kako prodajno uspešen bo ta avto. No, nekoč so bili drugi časi, ko so si proizvajalci privoščili posebne eksperimente. Eden takšnih je bil Clio V6.

Peter Pirkovič

Ta praznuje praznuje 20. obletnico obstoja in čeprav so ga v letu 2005 upokojili, kar nekaj primerkov tega mini športnika še vedno živi. Tudi v Sloveniji. Pisalo se je leto 1998, ko so pri Renaultu na domačem pariškem avtomobilskemu salonu presenetili s študijo Clia V6. Še pred uradni rojstvom serijskega modela, je leta 1999 nastala dirkaška verzija Clio V6 Trophy, leto kasneje pa je prvotna študija vendarle postala realnost. V letu 2001 so v švedski Uddevali izdelali prve primerke za prodajo. Čeprav so projekt zasnovali pri Renault Sportu, so imeli glavno besedo mojstri pri podjetju Tom Walkinshaw Racing (TWR), saj so Clia V6 fazo 1 ročno izdelovali prav oni. V dveh letih proizvodnje je bilo sestavljenih 1513 primerkov.

To so bili časi norih idej

Prvi Clio V6 je imel sredinsko nameščen Lagunin trilitrski V6 motor, ki so ga malce prilagodili, kot tak pa je razvijal 169 kilovatov moči (230 KM), medtem ko je prenos moči na zadnja kolesa prenašal šeststopenjski ročni menjalnik, za boljši oprijem na cesti pa so mu dodali še zaporo diferenciala z omejenim zdrsom. Kljub temu, da je bil avto pravi bombnik in dobrih 300 kilogramov težji od klasičnega Clia, je bilo upravljanje izjemno zahtevno. Za tiste čase je z mesta do 100 km/h pospešil v 6,4 sekunde in pri 237 km/h dosegel najvišjo možno hitrost.

To so bili časi norih idej

Posebnost tega Clia je bila tudi njegova zunanja podoba. Od navadnega Clia je bil za 17 cm širši, za 6 cm nižji, za 38 mm so mu podaljšali medosje, za 110 oziroma 138 mm je imel širše koloteke, nanj pa so nataknili 17-palčna OZ-jeva Super turismo platišča z Michelinovimi gumami. Ker je bil motor sredinsko nameščen, je bilo prtljažnika zgolj za 67 litrov, dodatni 45-litrski odlagalni prostor je bil na voljo še za sedeži, sicer pa je bil avto takrat opremljen s klimatsko napravo, radijskim sprejemnikom in zatemnjenimi stekli.

To so bili časi norih idej

Leta 2003 so Renaultovci predstavili naslednika oziroma fazo 2, ki je temeljil na takratni prenovljeni verziji Clia. To verzijo so izdelovali ekskluzivno v tovarni v francoskem Dieppu, kjer so v preteklosti poskrbeli za večino Renaultov z oznako RS, do leta 2005 pa so sestavili še 1309 primerkov. V novi izdaji je trilitrski V6 stroj razvijal 188 kilovatov moči (255 KM), prenos na zadnja kolesa je še vedno izvajal šeststopenjski ročni menjalnik, so pa nanj nataknili večja 18-palčna platišča, še za nekaj milimetrov so razširili koloteke, za 33 mm podaljšali medosje ter opravili nekaj nadgradenj na podvozju, da bi bil ta na cesti za odtenek manj vozniško zahteven. Šprint do stotice je trajal 5,8 sekunde, najvišja hitrost pa je znašala 246 km/h. V Franciji je takrat tak stal nekaj manj kot 40 tisoč evrov.

To so bili časi norih idej

Leta 2005 so projekt ukinili, a teh primerkov je še kar zelo ohranjenih v številnih v garažah po Evropi, precej manj pa so opazni na cestah. Hiter skok na tuje spletne strani rabljenih avtomobilov, kaže, da ti še vedno močno držijo ceno. Od 35 pa vse do 70 tisočakov. V Sloveniji sta menda dva primerka. Eden v okolici Ljubljane, drugi bojda nekje na Primorskem. Vmes se je zagotovo znašel še kakšen (bil je eden tudi na Dolenjskem), a je v vmesnem času že zamenjal lastnika in državo. Se pa še danes spomnim, kako je leta 2001, nekdanji šef Renaulta v Sloveniji Stephane Galoustiane, za svoj službeni avto registriral prav Clia V6. In dokler je bil njegov službeni avto, ga ni vozil nihče drug kot on osebno. Če me spomin ne vara, je kasneje končal v plamenih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija