Pred 70 leti je umrl Ferdinand Porsche
Na današnji dan
Pred 70 leti je umrl Ferdinand Porsche
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
30.01.2021 07:19

Ferdinand Porsche, legendarni avstrijsko-nemški avtomobilski inženir, je umrl v Stuttgartu v Nemčiji, star 75 let.

Artur Švarc

Leta 1898 se je zaposlil v podjetju Lohner, proizvajalcu električnih avtomobilov, pri 23 letih pa je zasnoval Lohner-Porsche. Ta avtomobil je bil razstavljen na najprestižnejši avtomobilski razstavi tistega časa, L'Exposition Universelle De Paris leta 1900. Porsche je dobil priložnost za zasnovo novega prototipa, štirikolesnega pogona z elektromotorjem v vsakem kolesu. V naslednjih 25 letih je delal za številna različna podjetja. Eden njegovih najpomembnejših dosežkov je bila zasnova cestnega vlaka, ki se je uporabljal v prvi svetovni vojni. Porsche se je Daimlerju v Nemčiji pridružil leta 1923.

Pred 70 leti je umrl Ferdinand Porsche

Leta 1926 se je Daimler združil z Benzom in tako Porscheju omogočil delo na projektih Mercedes S in SSK. Poleg dirkalnih avtomobilov je oblikoval tovornjak z dizelskim motorjem. Leta 1930 je v Stuttgartu odprl lastno inženirsko pisarno. Leta 1934 je prejel Hitlerjevo naročilo za načrtovanje in izdelavo prvega "ljudskega avtomobila". Porsche je zasnoval Volkswagnovega hrošča, pa tudi številna vojaška vozila, ki so jih nacisti uporabljali med drugo svetovno vojno.

Po vojni je Porsche preživel dvajset mesecev v francoskem zaporu, njegov posel pa je prevzel njegov sin. Dr. Porsche (dobil je častni doktorat na Univerzi v Stuttgartu) je bil eden najbolj plodnih avtomobilskih ustvarjalcev v prvi polovici 20. stoletja.

 

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija