Slogan, ki je spremenil podobo države
Vorsprung durch Technik
Slogan, ki je spremenil podobo države
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
02.01.2021 07:31

Audijev znameniti slogan Vorsprung durch Technik praznuje v letošnjem letu pol stoletja obstoja. Prvič so ga uporabili januarja 1971, ko so predstavili takrat novo linijo modelov NSU.

Urša Prosenjak

Avgusta 1969 je z združitvijo podjetja Auto Union iz Ingostadta in NSU Motorenwerke AG iz Neckarsulma nastalo podjetje Audi NSU Auto Union AG. Vozila, ki jih je izdelovalo novo podjetje, je odlikovala tehnološka raznovrstnost. Ponujali so med drugim batne in rotirajoče motorje, zračno in vodno hlajenje, pogon na sprednja ali zadnja kolesa.

Slogan, ki je spremenil podobo države

Leta 1971 so tržišču ponudili novo linijo modelov NSU. Hans Bauer, ki je delal v Audijevem oddelku oglaševanja, je v tehnološki raznolikosti ponudbe videl potencialno prednost pri trženju. Rezultat je bil obenem enostaven in genialen. Nastal je slogan, ki je zaslovel po vsem svetu, večinoma kar v originalni, neprevedeni različici: Vorsprung durch Technik. V dobesednem prevodu bi se glasil »Napredek skozi tehnologijo«, pri nas pa je Audijev logotip pospremila poslovenjena različica »Prednost je v tehnologiji«. Zlasti zanimivo je, da ga niso prevajali v angleško govorečih deželah, kjer je sicer nemščina manj prisotna in nikoli ni veljala za posebej priljubljeno. 

 

Slogan, ki je spremenil podobo države

Slogan se je prvič pojavil na Audijevi dvostranski reklami v januarju 1971, v letih, ki so sledila, pa je bil pogosto uporabljen v povezavi s takratnim paradnim konjem znamke, modelom Ro 80, ki so ga izdelovali v Neckarsulmu. Sprva ga niso uporabljali dosledno, v rabi je bilo tudi več različic, toda od leta 1982 se je Vorsprung durch Technik vselej pojavljal ob Audijevem logotipu. Leta 1984 je zasijal na takrat največjem neonskem svetlobnem napisu v Evropi, na stavbi ob avtocestnem izvozu Ingolstadt-Nord.

Slogan, ki je spremenil podobo države

Slogan pa je imel nepričakovan vpliv tudi na podobo države v mednarodnem prostoru. Nemčija je kljub gospodarskemu razvoju še vedno moralno okrevala po drugi svetovni vojni, ki je kot grd madež preteklosti še vedno lebdela nad ugledom države. Preprost, a učinkovit slogan je to počasi spremenil. Spremenil je predstavo, ki so jo ostale države imele o Nemčiji. Sredi osemdesetih je pridobil izjemno priljubljenost tudi v Veliki Britaniji in postal, čeprav v tujem jeziku, pogosto uporabljana fraza. Pojavila se je celo v pesmih zasedb U2 in Blur, v filmu Morilci, tatovi in dve nabriti šibrovki ter v epizodi serije Samo bedaki in konji.

Tri enostavne besede so takrat nišno znamko pomagale razviti v uglednega proizvajalca luksuznih avtomobilov, podobo države poraženke najmračnejšega obdobja 20. stoletja pa iz negativca spremenile v napredno in konstruktivno velesilo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija