Kombilimuzina, ki je ni bilo
Mercedes-Benz
Kombilimuzina, ki je ni bilo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.01.2021 07:54

Mercedes-Benz ima danes v svoji floti kar nekaj kompaktnih vozil, najslavnejši, razred A, je prisoten že od leta 1997. Toda malokdo ve, da je še pred prihodom razreda A obstajala Mercedesova kompaktna kombilimuzina.

Urša Prosenjak

Glede na Mercedesovo zgodovino proizvajanja velikih luksuznih limuzin je bila zamisel o kompaktnem vozilu precej nesprejemljiva. Zato tudi ni presenetljivo, da njihova prva kombilimuzina ni prišla izpod rok Mercedesovih inženirjev in oblikovalcev, pač pa jo je izdelalo nemško tuning podjetje Schulz Tuning.

Kombilimuzina, ki je ni bilo

Mercedes je sicer zasnoval opcijo kombilimuzine 190E, vendar so jo leta 1981 opustili, ker so domnevali, da se bo običajna izvedba prodajala precej bolje. Imeli so prav, v vsem času proizvodnje so prodali skoraj 1,9 milijona primerkov.

Toda Eberhard Schulz, ustanovitelj podjetja Schulz Tuning, je bil odločen, da mora svet dobiti Mercedesovo kombilimuzino. S tem v mislih se je lotil izdelave kombilimuzine W201. Vozilo je zasnoval na karoseriji 190E, ki ji je odrezal zadnji del takoj za vrati ter ga nadomestil z zadkom karavana W124. Rezultat je bila kombilimuzina W201, poimenovana 190E City ali 190E Compakt, ponujala pa je tri- in petvratno različico.

Kombilimuzina, ki je ni bilo

Predelava pa ni obsegala le vizualno spremembo. Avtu so vgradili Mercedesov 2,6-litrski vrstni šestvaljnik z močjo 118 kW, kar je bil precejšen napredek v primerjavi z ostalimi kombilimuzinami takratnega časa, ki so imele praviloma moč med 74 in 88 kW.

Toda predelava je bila zahtevna, najverjetneje pa tudi precej draga, zato ni bilo posebnega povpraševanja po njej, saj kupci niso bili navdušeni nad idejo dodatnih stroškov za končni rezultat nečesa, kar je spominjalo na Golf GTI, kljub razliki v moči in prestižu. Govori se, da naj bi izdelali vsega le štiri primerke. Hkrati Mercedes ni želel sodelovati v projektu, zato so Schulzu prepovedali uporabo svojega logotipa kjerkoli na vozilu.

Kombilimuzina, ki je ni bilo

Danes lahko upravičeno domnevamo, da bi bil Mercedes vodilni proizvajalec kombilimuzin, če bi se takrat oklenili Schultzove zamisli. Ker pa se to ni zgodilo, lahko le ugibamo, v kaj bi se nesojena kombilimuzina dve desetletji pred svojim časom lahko razvila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija