Renaultov prvi avto leta
Na današnji dan
Renaultov prvi avto leta
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
05.01.2021 09:13

Renault 16 je bil eden od najpomembnejših avtomobilov šestdesetih let.

Artur Švarc

Na današnji dan pred 55 leti ga je Renault predstavil novinarjem na predstavitvi na Azurni obali.

To je bil tudi prvi Renaultov veliki avto s sprednjim pogonom. Motor je bil sicer postavljen vzdolžno, vseeno pa je bil sodoben agregat z aluminijasto glavo in blokom in vodno hlajenimi kanali. Motor bo potem poganjal še celo vrsto Renaultovih vozil vse do srede devetdesetih let.

R16 je bil velika uspešnica, v 15 letih so jih prodali 1,85 milijona, večino v Evropi, kupci pa so hvalili prostornost in udobje. Nekaj so jih uspeli prodati celo v ZDA. Izdelovali so ga tudi pri nas v Novem Mestu.

Renaultov prvi avto leta

Zanimiva je tudi zgodba v povezavi s Citroenom. Citroen je v tistem obdobju pripravljal svoj avto, ki bi ga umestili med malega 2CV in luksuznega DS. Ko so pri Citroenu videli Renault 16, so ukinili svoj projekt, ki se je imenoval Projet F. Ta je bil zelo podoben R16, zato naj bi Renault že raziskoval primer undustrijske špijonaže, čeprav tega nikoli niso dokazali.

V dolžino je meril 4,24 metra, širok je bil 1,63 metra in visok 1,45 metra, prazen je tehtal 980 kilogramov. Medosna razdalja je bila 2.650 mm na desni strani, na levi pa zaradi torzijskega vpetja 7 centimetrov daljša. Princip, ki ga je Renault uporabljal vse od Katrce naprej.

Renault 16 je bil tudi prvi Renaultov avto, ki je osvojil naziv Evropski avto leta 1966. Renault je R16 izdeloval vse do januarja 1980, ko ga je nasledil Renault 20.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija