20 let od velike poravnave Forda in Firestona
Na današnji dan
20 let od velike poravnave Forda in Firestona
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
08.01.2021 01:33

Donna Bailey je prav na danšnji dan pred 20 leti dosegla izvensodno poravnavo s Fordom in proizvajalcem gum Firestone.

Artur Švarc

Baileyeva, ki se je ponesrečila s Fordom Explorerjem in ostala tetraplegik, je od Forda in Firestona dobila nekje med 20 in 35 milijoni dolarjev odškodnine, prav tako so morala biti objavljena vsa interna poročila o nesrečah, povezanih s prevračanjem.

Kombinacija Explorerja v večih generacijah in Firestonovih gumb je zahtevala 3000 hudih poškodb in 240 smrtnih primerov. Tekalna površina gume se je lahko odlepila in avto je imel nenavadno visoko število prevračanj kot posledica težav z gumo.

Afera je pomenila tudi konec 90-letnega partnerstva obeh velikanov. Prevračanje je veliko bolj verjetno pri velikih SUV-jih kot pri malih osebnih avtomobilih, saj imajo večja kolesa, prav tako je višje težišče, krajša medosna razdalja in daljši previsi pa prav tako zmanjšujejo stabilnost.

20 let od velike poravnave Forda in Firestona

Ameriški NHTSA, administracija za varnost v prometu je sprva ugotovila, da Explorer ni nič bolj nevaren za vožnjo kot ostali avtomobili te vrste. Imel je enake gume kot Ranger, a z nižjim tlakom je bila vožnja udobnejša in oprijem boljši, a se je zaradi tega guma tudi raje pregrevala.

1995 so se pri Fordu definitivno zavedali, da ima Explorer neprimerno višje število prevračanj kot drugi modeli drugih proizvajalcev, a so nekatere potrebne spremembe zaradi višanja stroškov postavili v kot. Raziskava agencije na Floridi je pokazala, da je Explorer nagnjen k prevračanju, tudi če ni obut v Firestonove gume.

Potem, ko je Firestone umaknil milijone slabih in potencialno nevarnih gum, kar je bil v začetku glavni vzrok za prevračanje, ko se je odlepila tekalna površina, se je krivda prenesla na Forda zaradi nestabilno zasnovanega vozila.

Maja 2000 je NHTSA kontaktiral oba proizvajalca zaradi nenormalnega števila okvarjenih gum pri Explorerju, Mercuryju Mountaineer in Mazdi Navajo, pozneje pa so v tem klubu pristali še Ford Ranger in Mazdin pickup. Zaradi odlepljene tekalne površine se je deformirala notranja plast gume in v hipu izgubila tlak. Fordova interna preiskava je razkrila, da je cela serija gum tudi manjših gum odpovedovala zaradi prenizkega nominalnega pritiska v gumi in pregrevanja, sploh v tistih, ki so jih izdelovali pri Firestonu v tovarni v Decaturju v Illinoisu.

20 let od velike poravnave Forda in Firestona

Ford je krivdo zvračal na Firestone, potem pa so sprejeli novo priporočilo za višji nominalni tlak v gumi pri Explorerju in na vratih zamenjali nalepko s predpisanimi vrednostmi polnjenja gume.

Nekateri so trdili, da je bila krivda za nesreče tudi napačna reakcija voznika. Ko je guma spustila, je avto nenadoma zavil iz smeri, vozniki pa so agresivno popravljali z volanom v nasprotno smer, pri čemer se je premaknilo težišče vozila, ki se je prevrnilo, sploh pri hitrostih nad 110 km/h.

Na testni simulaciji, ki jo je izvedel novinarj revije Car & Driver, Larry Webster, je vsakič uspel varno ustaviti Explorerja letnik 1994 pri hitrosti 110 km/h. Strokovnjaki in NHTSA so zaključili, da je večino nesreč zakrivil človeški dejavnik in ne vozilo.

Mnogi odvetniki, ki so zastopali žrtve, so izpodbijali to trditev. Firestone je še naprej trdil, da je napaka v zasnovi Explorerja, NHTSA je izvedel preiskavo in ugotovil, da nadaljnji ukrepi niso potrebni in da Explorer ni bolj nagnjen k prevračanju kot ostali SUV-ji.

Uvedba elektronskega nadzora stabilnosti 2001 je praktično odpravila to težavo. Maja 2001 je Ford sporočil, da bo brezplačno zamenjal 13 milijonov gum, nameščenih na Explorerje.

20 let od velike poravnave Forda in Firestona

Ford se je na koncu poravnal v 1500 primerih in zato porabil 590 milijonov dolarjev, še 800 jih je prispeval Firestone. Afera je odnesla tudi šefa FIrestona, Masatošija Ona, leto pozneje januarja je odstopil tudi prvi mož Bridgestona, Joičiro Kaizaki. Ford je novembra 2001 na zamenjal Jacquesa Nasserja, izvršnega direktorja, namesto njega je vajeti prevzel William Clay Ford Jr., pravnuk Henryja Forda in pravnuk Harveya Firestona. Tovarno v Decaturju so zaprli decembra 2001, delo je izgubilo 2100 zaposlenih. 

Skupno je afera stala Firestone 1,67 milijarde dolarjev, Ford pa 630 milijonov dolarjev. Bridgestonove delnice so padle za polovico, restrukturiranje je japonskega giganta stalo dve milijardi dolarjev. 2001 je Ford zabeležil rekordno izgubo 5,5 milijarde dolarjev. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija