Prvo večje odkritje nafte v ZDA
Na današnji dan
Prvo večje odkritje nafte v ZDA
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.01.2021 07:41

Na polju Spindletop v bližini mesta Beaumont v Teksasu so na današnji dan pred 120 leti odkrili prvo večje nahajališče nafte v ZDA.

Urša Prosenjak

Na nahajališče so naleteli med iskanjem zemeljskega plina, ki je potekalo vse od oktobra 1900. V manjših količinah se je nafta začela pojavljati že decembra istega leta, 10. januarja 1901 pa je ob 10.30 po lokalnem času sveder v globini 347 metrov odkril izvir nafte, ki so ga kasneje poimenovali izvir Lukas.

Prvo večje odkritje nafte v ZDA

Ob najdbi je izvir prekril desetine metrov pokrajine z nafto. Navdušeni delavci so si čestitali in čakali, da se izvir poleže, vendar se ni. Vrtina je še naprej bruhala nafto v količinah skoraj 100.000 sodčkov dnevno, kar je delavce prisililo v iskanje kreativnih rešitev. Z barierami so oblikovali bazen, ki je zadržal nafto ter bariere sproti dvigali. Po devetih dneh jim je naposled uspelo izvir obvladati z izumom, poimenovanim Božično drevesce.

Prvo večje odkritje nafte v ZDA

Spindletop je postal središče pridobivanja nafte, katere proizvodnja je dosegla vrh leta 1902 s 17.400.000 sodčki, do leta 1905 pa je upadla za 90 odstotkov. Cene naftnih goriv so padle, bencin pa je postal vse bolj praktično gorivo.

Prvo večje odkritje nafte v ZDA

Spindletop je imel ključno vlogo v popularizaciji motorja z notranjim izgorevanjem, ki sicer morda ne bi nadomestil parnega in baterijskega pogona avtomobilov, ameriška avtomobilska industrija pa ne bi vplivala na tako hiter razvoj ZDA.

Prvo večje odkritje nafte v ZDA

40 let po prelomnem dogodku so na zgodovinskem mestu postavili obeležje v obliki 18-metrskega obeliska, na katerem piše: »Na tem mestu se je deseti dan dvajsetega stoletja začelo novo obdobje civilizacije.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija