Veliki požar je uničil Jaguarjevo tovarno
Na današnji dan
Veliki požar je uničil Jaguarjevo tovarno
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.02.2021 07:36

12. februarja 1957 je velik požar uničil tovarno v Coventryju, skupaj z več sto Jaguarji.

Artur Švarc

Jaguarje so v tovarni na Browns Laneu v Convetryju začeli izdelovati 1952, ko so od britanske vlade kupili tovarno, ki so jo tam zgradili med drugo svetovno vojno. Jaguar je izdeloval privlačne avtomobile in širitev je bila nujna.

Selitev iz njihove prvotne tovarne v Coventryju v Foleshillu je bila opravljena zelo skrbno. Stroji so bili nameščeni na vsakem odseku čez noč ali ob koncu tedna, materiali pa so bili dobavljeni na novi lokaciji.

Operaterji so končali selitev iz stare tovarne v novo brez da bi proizvodnja obstala. Z leti se je Jaguar še naprej širil in leta 1960 kupil Daimler, ki jim je v bližnjem Radfordu dal prepotreben tovarniški prostor za izdelavo motorjev, osnih sklopov in drugih komponent.

Veliki požar je uničil Jaguarjevo tovarno

Tovarna letal Spitfire iz druge svetovne vojne v pol ure oddaljenem Bromwichu je bila predelana v Jaguarjevo karoserijo in lakirnico. Skozi velika železna vrata na Browns Laneu so ropotali tovornjaki s karoserijami, motorji in drugimi sestavnimi deli, ki so se ves dan sestavljali na tekočih trakov.

Browns Lane je pretežno stanovanjska ulica v okrožju Coventry v Allesleyju. Domačini so leta prenašali promet s tovornjaki in tok novih avtomobilov, ki so se vili izza vrat za testno vožnjo. Jaguar je v nekaj letih povečal proizvodnjo z nekaj tisoč na skoraj 50 tisoč letno, kar je bilo za stanovalce dovolj in organizirani so bili protesti. Sčasoma je z dovoljenjem mestnih oblasti Coventryja Jaguar zaprl vrata na ulico Browns Lane in odprl nov vhod na zadnji strani tovarne na Coundon Wedge.

Veliki požar je uničil Jaguarjevo tovarno

Požar, ki je izbruhnil v varilnici zvečer 12. februarja 1957, je povzročil za 3 milijone funtov škode, uničenih je bilo več sto avtomobilov in po prvi oceni naj bi proizvodnja zastala za več mesecev. Kljub temu je Jaguarju uspelo v samo dveh tednih zagnati tretjino kapacitete tovarne.

Ko je Jaguar zgradil novo tovarno v Halewoodu za potrebe modela X-Type, je ta imela dostop železniške proge z neposredno povezavo do Bromwicha. Browns Lane je zaprl vrata poleti 2005.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija