Pol stoletja Countacha
Na današnji dan
Pol stoletja Countacha
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.03.2021 00:11

Na današnji dan pred pol stoletja je Lamborghini v Ženevi pokazal kultnega Countacha.

Artur Švarc

Za vse, ki ste ime avtomobila, ki je vpeljal klinasto obliko superšportnikov, izgovarjali nemarno – ni »kauntač« ampak »kuntaš«. Ime je projekt LP112 dobil od besede contacc, ki v piedmontskem jeziku izraža osuplost, očaranost ali fasciniranost.

Pol stoletja Countacha

V Ženevi so pred 50 leti pokazali prvi prototip z oznako LP500 (Longitudinale Posteriore, vzdolžno zadaj, glede na namestitev motorja). Potem je do začetka prodaje ekipa polirala izdelek, ki je prve kupce razveselil 1974. Sam projekt LP112 so začeli leta 1970, ko so pri Lamborghiniju načrtovali naslednika Miure.

Miura je bil na trgu od 1966, a so ga konkurenti vključno s Ferrarijem Daytono do 1970 že pošteno ogrizli. Nad projektom je bdel glavni inženir Paolo Stanza, za dizajn je poskrbel Bertonejev Marcello Gandini, ki je podpisan pod same umetnine kot so na primer Alfa Montreal in tudi Citroen BX, eden najbolj prodajanih Citroenov.

Gandini je v tistih letih eksperimentiral s precej klinastimi in odsekanimi geometrijskimi oblikami, tako sta na primer Alfa Romeo Carabo in Lancia Strato Zero neposredna predhodnika Countacha.

Pol stoletja Countacha

Protoip je bil dolg 4,01 metra, širok 1,85 metra in visok 1,03 metra. Trapezodine oblike wso se pojavljale na vseh elementih, od oken do vrat, sprednjega pokrova in pokrova motorja. Stranski vstopniki za hlajenje motorja so se po prvih testih pokazali za nezadostne, zato je avto dobil še dva zajemalnika na vrhu za stransko šipo. Countach je tudi prvi serijski avto, ki je imel dvižna vrata.

Notranjost je Gandini zasnoval futuristično, z digitalnimi merilniki in daleč pred svojim časom. Ker nekatere reči še niso bile končane, je imel prototip v Ženevi še analogne merilnike, bile pa so tu že opozorilne lučke na volanu, ena od inovacij pa je bil tudi diagnostični sistem, s shemo avtomobila levo od volana, mnogo let, preden je self-check postal standard pri avtomobilih nove dobe.

Ker so bila dvižna vrata precejšen problem pri reševanju iz avtomobila v primeru prevračanja, so imela stranska okna na prototipu mini eksploziv, ki jih je izstrelil iz vrat, vendar se ta rešitev ni znašla na serijskem primerku. V naslednjih letih je avto dobil številne aerodinamične nadgradnje od širših kolesnih lokov do agresivnega krilca na zadku, a osnovna klinasta oblika je ostala nespremenjena v vseh letih obstoja do 1990.

Pol stoletja Countacha

Countacha je poganjal V12, prvi vzdolžno nameščeni svoje vrste v cestnih avtomobilih, ki je moč na zadnja kolesa prenašal preko petstopenjskega ročnega menjalnika in je bil nameščen med sedeža na sredi avta. Pogonska gred je potem tekla od tam nazaj skozi karter motorja do zadnjega diferenciala. Za razliko od Miurinega prečno nameščenega motorja je imel vzdolžno postavljen motor veliko prednosti, vse od uravnoteženosti na sredi, krajšo medosno razdaljo, boljše hlajenje in lažje vzdrževanje.

Motor je nastal že leta 1963 in je šel skozi veliko modelov, od 350 GT, Espada in Miura. V Miuri je 3,9-litrski V12 razvijal 279 kW (379 KM), a so pri nadgradnjah moči naleteli na težave, zato so se inženirji odločili, da bodo motor povečali na pet litrov z močjo 328 kW (446 KM). Prvi serijski Countachi so prišli na trg s starim 3.9 V12, saj je imel 5.0 preveč porodnih težav. V letih, ki so sledila, je se je prostornina povečala na 4,8 litra v LP500S iz 1982 in na koncu na 5,2 litra v LP5000 QV iz leta 1985.

Pol stoletja Countacha

Ob serijskih primerkih, narejenih je bilo 1983 primerkov, je nastalo kar nekaj posebnih izvedb, med njimi je dva Walter Wolf 1975 predelal v pravi raketi. V začetku osemdesetih je švicarski distributer na dva 4,8-litrska primerka namestil turbo polnilnik in za avta spravil kar 558 kW (759 KM), do stotice sta se izstrelila v 3,7 sekunde, končna hitrost pa je bila 335 km/h.

Od 1980 do 1983 je Countach služil kot varnostni avto na VN Monaka. Ko je Countach odšel v zasluženi pokoj, ga je nadomestil Diablo, ki je prav tako pisal zgodovino pred prihodom Murcielaga.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija