Prihaja prvi SUV na sončni pogon
Fotovoltaika
Prihaja prvi SUV na sončni pogon
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
31.03.2021 00:36

Kalifornijski startup Humble Motors je že v prvem letu po ustanovitvi predstavil velikopotezno zamisel – prvi električni SUV, ki ga bo napajalo sonce.

Urša Prosenjak

Podjetje je objavilo več slik štirivratnega križanca s petimi sedeži, ki so ga poimenovali Humble One, obljubljajo pa, da bo imel doseg okoli 800 km in bo omogočal udobno potovanje štirim ljudem hkrati.

Večino dosega bo zagotavljala baterija, ki jo bo mogoče polniti na standarden način, nekaj energije pa bodo priskrbele tudi sončne celice na strehi in oknih, ki bodo čez dan dopolnile baterijo s 97 km dosega. Za energijsko učinkovitost vozila Humble One pa ne skrbijo le fotovoltaične celice, pač pa tudi nizka teža in aerodinamična oblika.

Podjetje je že začelo zbirati naročila z nezavezujočo rezervacijo v višini 300 dolarjev, ki jih bodo vrnili, če si bo kupec vmes premislil. Proizvodnja se bo predvidoma začela v letu 2024, prve avtomobile pa bodo kupci dobili leta 2025.

Cena osnovne različice bo 109.000 dolarjev brez davka, kar vozilo uvršča v višji cenovni razred. Kljub temu so zbrali že več kot 20 milijonov dolarjev v rezervacijah v prednaročilu. Rezervacije so se prejšnji mesec povečale za 426 odstotkov, medtem ko je skupna prodaja električnih vozil v ZDA zrasla le za 12 odstotkov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija