Prva uspešna amfibija
Na današnji dan
Prva uspešna amfibija
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
01.04.2021 00:01

Na današnji dan pred 60 leti je bil na avtosalonu v New Yorku predstavljen Amphicar, prva velikoserijska amfibija.

Artur Švarc

Avto je v Nemčiji 1960 zasnoval Hanns Trippel, proizvajali pa so ga pri Quandt Groupu v Lubecku in Berlin-Borgiswaldu. Ime je, jasno, kombinacija amfibijskega in avtomobila. Njegova serija ni bila velika, le 4000 primerkov je bilo sestavljenih do 1965. Kljub temu je še vedno eden najbolj uspešnih civilnih amfibij vseh časov, njegovi ohranjeni primerki pa dosegajo astronomske cene.

 

Avto je neposredni naslednik Volkswagnovega Schwimmwagna, tehnični pa ni bil nič posebnega. Imel je navigacijske luči in drog za zastavo, kot je zahtevala ameriška zakonodaja. Po plovbi je bilo potrebno namastiti pogon na 13 točkah, dosegljivih skozi zadnje sedeže.

Prva uspešna amfibija

Avto je poganjal Triumphov 1147-kubični štirivaljnik z 29 kW (39 KM) in štiristopenjskim sinhroniziranim menjalnikom. V dolžino Amphicar meri 4,34 metra, širok je 1,58 metra, medosna razdalja je 2134 mm. Prazen je tehtal 1054 kilogramov.

Motor je bil nameščen v zadku, ki je za plovbo poganjal par propelerjev.

1965 sta dva Amphicarja prečkala Rokavski preliv skozi tudi 6-metrske valove. En primerek je bil restavriran v 7. delu 11. sezone Wheeler Dealers. Mike Brewer ga je kupil v ZDA za 35 tisoč dolarjev in s precej uničeno karoserijo. Po obnovi je bil prodan za 35.200 funtov.

Prva uspešna amfibija

Med znanimi lastniki je bil ameriški predsednik Lyndon Johnson. Ob neki priložnosti je razkril, da je svoje goste večkrat na smrt prestrašil, ko je na svojem posestvu z avtom zapeljal naravnost v jezero, medtem ko je kričal, da so odpovedale zavore. Amphicar se je pojavil tudi v peti sezoni Simpsonov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija