Kupci vse bolj naklonjeni elektriki, ovira je še vedno cena
EV
Kupci vse bolj naklonjeni elektriki, ovira je še vedno cena
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.04.2021 00:46

Evropski in ameriški kupci postajajo vse bolj naklonjeni zamisli o nakupu električnega avtomobila, dejavnik, ki jih odvrača, pa je visoka cena, kar kaže na nujnost vladnih subvencij, ki bi pomagale doseči okoljevarstvene cilje.

Urša Prosenjak

Delež potrošnikov, ki se zanimajo za nakup popolnoma električnega vozila, se je znatno povečal, kaže letna neodvisna raziskava OC&C Strategy Consultants, ki je med decembrom in januarjem zajela več kot 7500 potrošnikov po vsem svetu.

Sprememba stališča kupcev se je zgodila v ključnem trenutku za avtomobilsko industrijo, ki zaradi doseganja strožjih emisijskih ciljev lansira vse večje število električnih modelov.

V Veliki Britaniji, Franciji in Italiji bi več kot polovica kupcev pri svojem naslednjem nakupu avtomobila razmišljala o električnem avtomobilu, v Nemčiji in ZDA pa enako misli malo manj kot polovica anketiranih.

Kljub naklonjenosti novim tehnologijam pa ostaja precejšnja ovira cena, ki je v splošnem znatno višja od cene različice z motorjem z notranjim izgorevanjem. Določene skrbi, ki jih poznajo lastniki električnih avtomobilov, kot denimo doseg ali polnilna infrastruktura, so se v zadnjem letu zmanjšale, oviro pa še vedno predstavlja cena.

Med kupci, ki bi kupili EV, bi jih 69 odstotkov bilo pripravljeno doplačati največ 500 evrov, kar pa je brez vladnih subvencij praktično nemogoče. Slednje so se sicer izkazale za učinkovite, saj države z višjimi subvencijami prednjačijo po številu prodanih električnih vozil.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija