Staro za novo ali avto za kolo
Francija
Staro za novo ali avto za kolo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.04.2021 00:49

Francija se z onesnaženjem spopada z agresivno strategijo. Že pred leti je država napovedala prepoved prodaje bencinskih in dizelskih motorjev, lani so predlagali šokantno visok davek na nekatere športne avtomobile z visoko porabo, zdaj pa so se v strategiji palice in korenčka nekoliko bolj posvetili korenčku.

Urša Prosenjak

Lastnikom, ki bi se bili pripravljeni odpovedati svojim starim, okolju škodljivim vozila, bi v zameno podarili električna kolesa v vrednosti 2500 evrov. Zamisel sploh ni slaba, zlasti za prebivalce mestnih središč, kjer lastništvo avtomobila tako ali tako predstavlja precej težav. Ukrep je bil odobren kot amandma osnutka okoljskega zakona, s katerim želijo do leta 2030 zmanjšati količine toplogrednih plinov za 40 odstotkov v primerjavi s količinami v letu 1990.

Po poročanju Reutersa bi Francija lahko postala prva država na svetu, kjer bi po principu staro za novo zamenjali stare avtomobile za nova električna kolesa. »Tokrat se prvič spogledujemo z rešitvijo, da ne poskušamo avtomobile narediti bolj okolju prijazne, pač pa le zmanjšati njihovo število,« je povedal Olivier Schneider, predstavnik francoske Zveze uporabnikov koles.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija