Kako so nastali brisalci
izum
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
21.04.2021 02:23

Izumi so ponavadi rezultat prizadevanja, da bi si ljudje olajšali vsakdanjik in pogosto so zanje zaslužni povsem običajni ljudje, uporabniki, ne pa visoko izobraženi strokovnjaki. Med inovacije, ki so nastale na tak način, spadajo brisalci.

Urša Prosenjak

Pripomoček, ki je danes samoumeven del avta, sta razvili Mary Anderson in Charlotte Bridgwood, vendar ne skupaj. Zamisel se je leta 1903 porodila Mary Anderson med vožnjo s tramvajem v New Yorku. Kot potnica ni mogla uživati v vožnji in občudovati razgled, saj je močno snežilo, voznik pa je moral nenehno ustavljati, da je sneg obrisal z vetrobranskega stekla.

Po ne ravno idealnem potovanju je zasnovala ročico, oblečeno z gumo in pritrjeno na vzmet, ki jo je bilo mogoče aktivirati iz notranjosti tramvaja, da je z njeno pomočjo voznik očistil šipo. Nekaj let kasneje, leta 1917, je Charlotte Bridgewood nadgradila njen izum z elektronskim mehanizmom.

Kljub nesporni uporabnosti in koristnosti pa v začetku 20. stoletja avtomobilski proizvajalci v iznajdbi niso videli posebne vrednosti in zanjo niso kazali zanimanja. Šele mnogo kasneje so postali del standardne opreme vsakega avtomobila.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2021 NjenAvto