Drzni elektrifikacijski cilji Japoncev
Honda
Drzni elektrifikacijski cilji Japoncev
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.04.2021 00:52

Honda si je zastavila visokoleteč cilj, ki ga je na tiskovni konferenci predstavil novi generalni izvršni direktor Tošihiro Mibe. V manj kot dveh desetletjih načrtujejo popolno elektrifikacijo.

Urša Prosenjak

Časovni okvirji, kdaj bodo Honda postala stoodstotno električna znamka, se po posameznih regijah razlikujejo, toda na vseh tržiščih bi naj ta cilj dosegli do leta 2040.

Različne so tudi strategije. V ZDA ima Honda strateško partnerstvo z General Motors, ki botruje razvoju baterij Ultium. Na Japonskem bodo namenili več pozornosti mobilnosti in majhnim mestnim avtomobilom kot je Honda e in razvoju zamenljivih baterij za motocikle in skuterje. Na vseh tržiščih bo igral vlogo razvoj vozil na vodikove gorivne celice.

Vodik je pomembna komponenta Hondinega drugega cilja, ki utegne biti še težje dosegljiv. Proizvajalec želi do leta 2050 doseči ogljično nevtralnost, pa ne le v smislu proizvodov. Izpuste ogljikovega dioksida želijo odstraniti iz vseh ravni, od proizvodnje do korporativne funkcionalnosti. Pri tem vidijo možno rešitev v vodiku. Obenem raziskujejo nove možnosti ogljično nevtralnih goriv in boljše možnosti recikliranja, v kar nameravajo v naslednjih šestih letih vložiti 33,7 milijarde funtov.

Postavlja se vprašanje, ali je ta cilj dosegljiv. Glede na nagel razvoj, ki ga je dosegla tehnologija v zadnjih tridesetih letih, lahko najbrž čez naslednjih trisedet let pričakujemo karkoli.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija