Petina voznikov se po električni izkušnji vrne nazaj k bencinu
Raziskava
Petina voznikov se po električni izkušnji vrne nazaj k bencinu
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.05.2021 00:28

Čeprav so vozniki v glavnem zadovoljni s svojimi električnimi vozili, pa se jih petina po izkušnji z električnim avtom odloči za vrnitev k tradicionalnim motorjem z notranjim izgorevanjem. Med razlogi za to prednjači nezadostna polnilna infrastruktura.

Urša Prosenjak

Raziskava kalifornijske univerze, ki je potekala med leti 2012 in 2018, je pokazala, da skoraj 20 odstotkov lastnikov električnih vozil z njimi ni zadovoljno do te mere, da bi vztrajali pri tej vrsti pogona, ko zamenjajo vozilo. Kalifornija je sicer med elektrifikaciji bolj naklonjenimi ameriškimi zveznimi državami.

Za prehod na konvencionalen pogon po tem, ko so imeli v garaži električarja, se pogosteje odločijo vozniki, ki nimajo lastne 240-voltne polnilnice, ki so nezadovoljni z mrežo javnih polnilnic in ki imajo manj vozil v gospodinjstvu. Pogosteje se k motorju z notranjim izgorevanjem vrnejo tudi ženske.

Rezultati raziskave so opozorilni znak za državo, da mora kritično oceniti polnilno infrastruktro. Ne glede na kvaliteto električnih vozil zanje ne bo zanimanja, če ni podporne infrastrukture, saj se bodo kupci raje odločali za priročnejša vozila.

Pri tolmačenju izsledkov pa je potrebno upoštevati tudi obdobje, v katerem je bila raziskava opravljena. V treh letih po zaključku se je polnilna infrastruktura močno razvila, njenega pomena pa se zavedajo mnoge organizacije, ki jo izboljšujejo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija