Stare baterije so varnejše
Raziskava
Stare baterije so varnejše
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
06.05.2021 00:10

Avstrijski raziskovalci proučujejo življenjski cikel baterij električnih vozil.

Urša Prosenjak

Raziskovalci Tehnološke univerze v avstrijskem Grazu v sodelovanju s partnerji, podjetji Audi, Daimler in AVL, raziskujejo življenjski cikel baterije in preučujejo proces njenega staranja. Namen projekta SafeBattery je opredeliti parametre za ponovno uporabo odsluženih baterij električnih avtomobilov.

Presenetljiv je bil že prvi izsledek: baterije s staranjem postajajo varnejše. Z uporabo testov trkov, simulacijskih modelov in kalkulacij so ugotovili, da vibracije in pospeševanja ne vplivajo na obnašanje baterije. Nenehno polnjenje in praznjenje pa na drugi strani vodi do znatnih mehanskih in elektronskih sprememb. »Vendar to ne pomeni, da s starostjo postanejo nevarne. Ravno nasprotno. Zaradi vsote vseh vplivov s časom postanejo varnejše, ker obenem tudi izgubljajo električno energijo,« pojasnjuje vodja projekta Christian Ellersdorfer.

Raziskava kaže, da celice z močno zmanjšano zmogljivostjo po notranjem kratkem stiku doživijo tudi manj dramatično tako imenovano termično uhajanje, kar pomeni, da zmanjšan energetski potencial ostarelih baterij zmanjša verjetnost vžiga oziroma požara.

Za zdaj naj bi ugotovitve raziskave služile proizvajalcem, ki lahko tako bolje vedo, kaj pričakovati od baterijske celice, to pa omogoča učinkovitejše in varčnejše oblikovanje baterij.

V nadaljevanju želijo raziskovalci preučiti še možne scenarije ponovne uporabe. »Iztrošene baterije s kapaciteto 80 odstotkov niso več primerne za električna vozila, so pa zelo uporabne za shranjevanje energije ali za napajanje nekaterih strojev. Tokrat prvič določamo splošno veljavne parametre na področju varnosti,« pojasnjuje Ellersdorfer.

Raziskava bo upoštevala tudi pravni okvir ponovne uporabe in odgovornost v primeru posledične škode.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija