Prvi pra-Audi
Na današnji dan
Prvi pra-Audi
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.05.2021 08:55

7. maja 1928 je bil dokončan prvi serijski DKW, predhodnik današnjih Audijev.

Artur Švarc

DKW je eden od štirih ustanoviteljev Auto-Uniona, podjetje pa je ustanovil danski inženir Jorgen Skafte Rasmussen leta 1916 v saškem Zschopauu. Podjetje, ki se je ukvarjalo s parnimi inštalacijami, je tega leta naredilo tudi prototip parno gnanega avtomobila – DKW, Dampf Kraft Wagen, parno gnani avto.

Avto ni bil uspešen, zato so mu 1919 namestili 2-taktni dvovaljnik, DKW pa je dobil še en nadimek, Des Knaben Wunsch, Fanta želja. Modificirano različico motorja so namestili tudi na motocikel in ta DKW je imel ime Das Kleine Wunder, Mali čudež. Ob koncu 20-ih je bil DKW največji proizvajalec motociklov na svetu.

Prvi pra-Audi

1932 se je DKW skupaj z Audijem, Horchom in Wandererjem združil v Auto Union. DKW se je po drugi svetovni vojni preselil v Zahodno Nemčijo, originalna tovarna v Zschopauu pa je postala MZ. 1957 je Mercedes postal lastnik DKW-ja, 1964 pa ga je kupil Volkswagen. Zadnjega DKW-ja so naredili 1966, model F102, medtem ko je bil F103 že Audi.

In prvi DKW? To je bil Typ P ali tudi DKW P15, lesen avto z umetnim usnjem, ki ga je poganjal dvotaktni dvovaljnik s 584 cm3. Motor je zmogel 11 kW (15 KM) in je imel tristopenjski menjalnik, sprva pa je bil na kabriolet ali roadster. Motor je poganjal zadnja kolesa, mehanska nožna zavora pa je zavirala vsa štiri kolesa.

Čeprav avto ni bil tehnični dosežek, kaj šele presežek, dvotaktni motor je dimil, bil je glasen in je porabil veliko mešanice, pogosto pa je skurilo tudi svečke, je DKW uspel prodati 2000 primerkov. Avto ni imel niti dolge življenjske dobe. Leseno karoserijo je napihnilo, umetno usnje v notranjosti pa je dobesedno zgnilo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija