Električna Škoda nove dobe
Na današnji dan: Škoda Eltra 151
Električna Škoda nove dobe
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.05.2021 00:31

V dobi elektrifikacije avtomobilov se zdi samoumevno, da vsi proizvajalci računajo tudi na ta segment, Škoda je svoj prvi električni avto začela razvijati pred natanko 30 leti.

Artur Švarc

Češka Škoda se je z elektriko srečala že zelo zgodaj, že 4. model E Laurina & Klementa je imel eksperimentalni elektromotor, ki ga je napajal klasični šestvaljnik z generatorjem. Potem je tik pred drugo svetovno vojno sledil še prototip tovornjačka, s katerim so v Plznu prevažali pivo in otroški avto na elektriko z imenom Puck.

Električna Škoda nove dobe

Prvič se je Škodin logo na pravem električnem avtu pojavil 1990, ko je podjetje, ki je uvažalo Škode v Švico, prišlo z idejo, da bi izdelali avto z električnim pogonom in baterijo. Inženirji v Plznu so za osnovo vzeli takratni glavni model, Favorita in mu odsekali zadek za zadnjimi vrati. V notranjosti je bilo prostora za dva potnika, avto je poganjal 15,5-kilovatni elektromotor, ki je moč na sprednja kolesa prenašal kar preko serijskega petstopenjskega menjalnika. Zaradi šibkega motorja so mu blokirali peto prestavo. Največja hitrost je bila 80 km/h, doseg je bil prav tako 80 kilometrov in dalo se ga je polniti iz navadne stenske vtičnice.

Švicarji so avto, ki je imel ime Shortcut (kratki stik) razstavljali širom Evrope, kar je prineslo precej zanimanja za češke električne avtomobile. No, Shortcut ni šel v proizvodnjo, saj so ocenili, da je z malimi dimenzijami le pogojno uporaben.

Električna Škoda nove dobe

Slabo leto pozneje so se Švicarji spet oglasili z željo po električnem avtomobilu in serijski proizvodnji, ki bi bil večji. 17. maja 1991 so pri Škodi začeli z razvojem avtomobila z enakimi specifikacijami, le da tokrat Favoritu niso odrezali repa. Po slabem letu testiranja je proizvodnja stekla 1992, a pri Škodi v Plznu niso imeli kapacitet, zato so izgradnjo prestavili v specializirano tovarno v Ejpovicah.

Novi avto je dobil ime Škoda Eltra 151 L, narejenih pa je bilo tudi 100 pickupov z logičnim imenom 151 Pick-Up. Baterija je bila sestavljena iz 14 svinčenih akumulatorjev s 6 volti in kapaciteto 180 Ah. Med 1992 in 1993 so skupaj naredili 1100 kombilimuzin in pickupov.

Avtomobile so prodajali širom Evrope, en je pristal celo v Kaliforniji. Nekaj od njih je nekaj let uporabljala tudi Češka pošta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija