Skupni socialistični projekt, ki ni obrodil sadov
Trabant P760
Skupni socialistični projekt, ki ni obrodil sadov
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
25.05.2021 06:15

Na začetku sedemdesetih sta vzhodnonemški tovarni v Zwickauu in Eisenachu s Škodo začeli projekt sodelovanja, ki je dal zanimive prototipe.

Artur Švarc

Danes sodelovanje avtomobilskih tovarn ni nič posebnega, v sedemdesetih pa je bila to redkost, sploh na vzhodni strani železne zavese. Češka in Vzhodna Nemčija sta s skupnim projektom želeli ustvariti tehnično napreden in zaradi deljenih stroškov tudi poceni avto. Po letih razvoja je ostalo le pri prototipih.

Wartburg in Trabant sta iskala partnerja, ki bi prispeval sodobne štiritaktne motorje, s katerimi bi zamenjala neučinkovite dvotaktneže. Zavod AZNP iz Mlade Bolesave, ki je proizvajal Škode, pa je iskal izdelan sprednji pogon, s katerim bi nadomestil svoje zastarele avtomobile z zadnjim pogonom.

Sodelovanje se je začelo v začetku sedemdesetih pod oznako 760. Rezultat bi morala biti platforma, ki bi jo uporabile vse tri tovarne, AZNP, VEB Automobilwerke iz Eisenacha in VEB Sachesnring Automobilwerke v Zwickauu. Skratka, poenostavljeno, Škoda, Trabant in Wartburg. 760 bi zamenjal Škodo 105/110, Trabanta 601 in Wartburga 353.

Sprednji pogon je bila domena vzhodnonemških proizvajalcev, ki sta imela že vrsto let izkušenj s tem, komponente pa bi izdelovala podjetja v NDR. Na drugi strani je Škoda pripravljala 1,1-, 1,3-, 1,6- in 1,8-litrske motorje s štiristopenjskim menjalnikom, v načrtu je bil celo avtomatik.

Skupni socialistični projekt, ki ni obrodil sadov

Karoserije bi izdeloval vsak proizvajalec sam z lastnim oblikovanjem. Škoda je naredila kar nekaj prototipov – štirivratno limuzino 760, dvovratnega Tudorja 761, kombilimuzino 762, kupe 763 in karavana z dvema medosnima razdaljama (764 in 765).

V Zwickauu je nastal Trabant P760, kombilimuzina, ki bi morala zamenjati 601. Narejeni sta bili 3- in 5-vratna različica. Razlikovali sta se tudi maski, ki sta imeli drugačen vzorec. Pozneje je bil narejen še en prototip, P610, še vedno kombilimuzina s tremi vrati in z bolj ostrimi linijami je bil videti sodobnejši.

Skupni socialistični projekt, ki ni obrodil sadov

Sodelovanje se je čez čas skrčilo le še na Škodo in Trabant, Wartburg pa je sicer ustvaril prototip 610 M, a je uporabljal Dacijine motorje, tehnično pa je temeljil na začetem skupnem projektu.

Z leti se je pokazalo, da projekt v centralno planski ekonomiji socializma nima svetle prihodnosti. Logistične težave so bile prevelike, vključno s pravočasnimi prevozi komponent čez meje, prav tako ni bilo mogoče zagotoviti niti kakovosti delov. Odpadel je tudi prevoz po železnicah, ki preprosto niso imele dovolj kapacitete.

Zadnji žebelj v krsti pa so bile investicije v nove obrate in stroje, ki jih takrat obe socialistični državi preprosto nista zmogli. Sploh v NDR, kjer država ni imela več denarja, da bi posodabljala obstoječe zastarele modele. Ti so preživeli celo do konca osemdesetih brez vidnejših vložkov in sprememb.

Zato se je septembra 1979 Nemška demokratična republika dokončno umaknila iz skupnega projekta, ki se je tako zaključil. Pri AZNP so nadaljevali z lastnim razvojem avtomobila s sprednjim pogonom, ki je utrl pot Favoritu. Desetletja po tem je jasno, da je prav ta razvoj in na koncu osemdesetih Favorit rešil Škodo pred propadom. Po razpadu vzhodnega bloka je Škoda prešla v Volkswagnove roke, Wartburg in Trabant pa sta izginila. Tovarno v Zwickauu je po združitvi Nemčij dobil VW, Wartburgovo v Eisenachu pa Opel.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija