Teksas bi obdavčil električne avtomobile
Bizarno
Teksas bi obdavčil električne avtomobile
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.06.2021 00:21

Medtem ko večina držav spodbuja elektrifikacijo z različnimi subvencijami in davčnimi olajšavami, bi v Teksasu radi obdavčili električna vozila.

Urša Prosenjak

Lastniki električnih avtomobilov ne prispevajo v proračun z nakupom naftnih derivatov, zato v Teksasu resno razmišljajo o tem, da bi uvedli zanje poseben davek, ki bi znašal letni med 190 in 240 dolarjev, če pa bi vozilo prevozilo v enem letu več kot 14.500 km, pa bi moral lastnik odšteti še dodatnih 150 dolarjev.

Podobne zamisli so se pojavile še v nekaterih drugih ameriških zveznih državah, kjer iščejo načine, kako v državno blagajno pripeljati sredstva za uporabo prometne infrastrukture, ki so sicer zajeta v obdavčitvi pri fosilnih gorivih.

V Teksasu je dodatno obdavčitev predlagala republikanska stranka, v svojem predlogu zakona pa izpostavljajo, da je v tej državi okoli 300.000 električnih vozil, zato bi nov davek prihodnje leto pomenil dodatnih 37,8 milijona dolarjev proračunskega denarja. Do leta 2026 bi letni znesek narasel že na 135,6 milijona dolarjev. Če bo zakon sprejet, bo začel veljati s 1. septembrom.

Organizacija Plug in America (PIA) takšni obdavčitvi ostro nasprotuje, saj povprečen voznik avtomobila s konvencionalnim pogonom letno plača 73 dolarjev davka. Poudarjajo, da je že 20 držav uvedlo pristojbino v višini med 50 in 200 dolarjev za registracijo električnega vozila, dodajajo pa tudi, da bo kmalu začeka delovati Tesla Gigafactory Texas, ki bo proizvajala čista vozila in nudila zaposlitev številnim prebivalcem, zato obdavčitev električnih vozil ni primeren način, s katerim bi se jim oddolžili.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija