Pixarjeva umetnina je stara 15 let
Na današnji dan
Pixarjeva umetnina je stara 15 let
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
09.06.2021 00:07

Priznam, skupaj s hčerko sva si risanko Avtomobili (Cars), ki je prišla v kinematografe na današnji dan pred 15 leti, ogledala več kot 10-krat.

Artur Švarc

Radarsko zavetje, Strela McQueen, Dajz – to so imena, ki so zaznamovala danes že najstniške (ali odrasle) otroke, Pixarjevi Avtomobili pa so prinesli manijo tudi izven risank, sploh če se spomnim, koliko avtomobilov iz te serije smo zbrali in danes sicer samevajo v škatli, da o posterjih, revijah in kartah niti ne govorim.

Film je bil nominiran za prvega Oskarja za najboljši animirani celovečerec, povsem razumljivo (čeprav ga je na koncu odnesel pingvinski Happy feet). Pixarjevi animatorji so uspeli ustvariti alternativno Ameriko, ki jo naseljujejo androgeni avtomobili namesto ljudi. Zgodba je enostavna in nič posebnega, a zelo pisana na dušo malih otrok. Strela McQueen je na poti na dirko, vendar ponoči pade s tovornjaka in zatava v Radarsko zavetje (Radiator Springs), pozabljeno mesto ob zapuščeni Route 66. Tam se Strela nauči, da ni vse v soju žarometov in zmagovanju in pomaga pri oživitvi mesteca.

Pixarjeva umetnina je stara 15 let

V angleški različici je Streli glas posodil Owen Wilson, Dajz je bil Larry the Cable Guy, Doc Hudson pa Paul Newman. Ne smemo pozabiti niti na zaključek, ko se v mesto pripelje Ferrari, ki mu je glas za nekaj sekund posodil sam Michael Schumacher. Podobno v tretjem delu iz 2017 slišimo Lewisa Hamiltona.

Sledili sta še dve nadaljevanji – Avtomobili 2 leta 2011 in Avtomobili 3 leta 2017. Disney je na podoben način 2013 ustvaril še Letala (Planes) in drugi del leto pozneje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija