Volvo bo uporabljal ekološko jeklo
Partnerstvo
Volvo bo uporabljal ekološko jeklo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
17.06.2021 00:29

Volvo je napovedal novo partnerstvo s švedskim proizvajalcem jekla SSAB. Skupaj bodo testirali in uporabljali brezfosilno jeklo v avtomobilski industriji. Gre za enega večjih korakov v načrtu Volva, da bi zmanjšal ogljični odtis vozila za 40 odstotkov med leti 2018 in 2025.

Urša Prosenjak

Pri Volvu ocenjujejo, da okoli 35 odstotkov skupnih emisij co2 prispeva proizvodnja jekla in železa za materiale in komponente za klasične avtomobile, 20 odstotkov pa material za električna vozila. Partnerstvo s podjetjem SSAB je tako eden izmed korakov do cilja, ki si ga je zadal Volvo, da postane do konca desetletja povsem brezemisijski proizvajalec avtomobilov. SSAB je na drugi strani pripravil lastno iniciativo HYBRIT, ki v jeklarstvu predvideva zamenjavo premoga z elektriko in vodikom. Končni rezultat bo prva proizvodnja jekla na svetu z minimalnim ogljičnim odtisom.

Kot del dogovora med podjetjema bo Volvo prvi proizvajalec avtomobilov, ki bo uporabljal na ta način pridobljeno jeklo, uporabili pa ga bodo za testiranja in morda v konceptnem avtu.

Volvo želi namreč zmanjšati količino emisij ne le z elektrifikacijo, pač pa tudi s prilagoditvijo vseh ostalih proizvodnih etap ter dobavne verige ter z recikliranjem in ponovno uporabo materialov.

Do leta 2040 želi podjetje postati popolnoma brezogljična znamka.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija