Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.


Volvo: Magneti kot tirnice za natančno samodejno vožnjo
15.03.2014 07:33 Artur Švarc

Volvo Car Group je zaključil z raziskovalnim projektov, pri katerem so na cestišču uporabili magnete za pomoč avtomobilom pri določitvi svojega položaja.

Raziskava, ki je bila financirana v sodelovanju s švedskim ministrstvom za promet (Trafikverket) je potencialen ključ do implementacije samovozečih vozil. Zanesljivo in točno pozicioniranje je eden ključnih problemov pri razvoju samovozečih avtomobilov. Že uveljavljene tehnologije pozicioniranja, kot je GPS in kamere, imajo v določenih pogojih omejitve, na cesto integrirani magneti pa ostanejo nepoškodovani s strani fizičnih ovir in slabih vremenskih pogojev.

»Magneti ustvarijo nevidne tirnice, ki utirajo pot za pozicioniranje nenatančnosti za manj od enega decimetra. Tehnologijo smo testirali pri različnih hitrostih in rezultati so obetavni,« pove Jonas Ekmark, vodja preventivne varnosti pri Volvo Car Group.

Volvo Cars igra vodilno vlogo v pilotnem projektu samostojne vožnje, pri katerem bo 100 samovozečih avtomobilov Volvo uporabljajo javne ceste v vsakodnevnih voznih pogojih v švedskem mestu Göteborg.

Raziskovalna ekipa Volva Carsa je ustvarila 100 metrov dolgo testno progo v Hällerefu na Švedskem. Vzorec okroglih feritnih magnetov (40 x 15 mm) je bil postavljen 200 mm pod cestiščem. Avtomobil je opremljen s senzorji magnetnega polja.