Pol stoletja od prve vožnje na Luni
Obletnice
Pol stoletja od prve vožnje na Luni
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.08.2021 22:24

Pred natanko pol stoletja je človek prvič vozil drugje kot na Zemlji.

Artur Švarc

Čeprav je vesoljska tehnologija v zadnjih letih spet dobila zagon in na Marsu leti celo droben helikopterček, pa je od prve vožnje človeka na Luni minilo že pol stoletja.

2. avgusta 1971 je potekala tretja in zadnja vožnja po Luninem površju z vozilom s kolesi, so zapisali pri Nasi. Prva posadka je Luno obiskala julija 1969 z odpravo Apollo 11, na Luno pa je stopilo 12 ljudi v šestih odpravah, a le nekaj jih je vozilo Lunar Roving Vehicle (LRV).

LRV je sestavil Boeing po današnji ceni 258 milijonov dolarjev in je služil na treh odpravah, Apollo 15, 16 in 17. Vozilo je imelo 210 kilogramov in dva sedeža, medosna razdalja je merila 2,3 metra, z njim pa sta astronavta lahko od pristajalnega mesta z opremo naredila veliko kilometrov.

Dve prednapolnjeni 36-voltni bateriji sta napajali štiri elektromotorje, po enega v vsakem kolesu, vsak je premogel 0,19 kW. Kolesa sta astronavta obračala s posebno palico, LRV pa je imel štirikolesni volan, z isto palico sta tudi pospeševala in zavirala.

Prva dva za »volanom« LRV sta bila 2. avgusta 1971 David Scott in Jim Irwin, sledila sta John Young in Charles Duke in v zadnji odpravi Eugene Cernan in Harrison Schmitt. Skupaj so trije roverji odpeljali 35,89 kilometra, kar se ne zdi veliko, a peš sta Armstrong in Aldrin v prvi odpravi prepešačila le 800 metrov.

Seveda so vsi trije LRV ostali na Luni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija