Od obale do obale
Na današnji dan
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
07.08.2021 00:51

Na današnji dan je pred 112 leti skupinici mladih žensk uspel dosežek, ki je porušil nekaj stereotipov. V času, ko ženske za volanom niso imele kaj iskati, so same prevozile 5767 kilometrov dolgo potovanje z avtom.

Urša Prosenjak

Dvaindvajsetletna Alice Huyler Ramsey, gospodinja in mlada mamica iz New Jerseya, se je 9. junija 1909 odpravila na potovanje z vzhodne obale ZDA na zahodno. Na pot se je odpravila na Manhattnu v New Yorku v družbi svojih dveh svakinj in prijateljice, ki pa niso znale voziti avta. Njihov cilj je bil San Francisco v Kaliforniji. Potovanje z zelenim Maxwellom 30 je trajalo 59 dni, njegov prvotni namen pa je bila promocija proizvajalca Maxwell-Briscoe.

V San Francisco so prispele 7. avgusta. Med potjo so si pomagale z zemljevidi ameriške avtomobilske zveze, od 5767 prevoženih kilometrov pa jih je bilo le 244 tlakovanih. Med potjo je Alice zamenjala 11 gum, očistila svečke in popravila pokvarjeno stopalko za zavoro. Ženske so se večinoma orientirale po telefonskih drogovih in sledile tistim, ki so imeli več žic, v upanju, da vodijo v mesto. Potovanje tudi ni minilo brez nevarnosti. Med drugim so jih v Nevadi obkolili domorodci in jim grozili z loki in puščicami.

Leta 1960 je njen dosežek prepoznala ameriška avtomobilistična zveza in ji podelila naziv avtomobilistke stoletja. Starost je nato preživljala v Kaliforniji, napisala in objavila pa je tudi zgodbo o svojem revolucionarnem potovanju.

Vzdevek:

Prijava omogoča lažje komentiranje.
© Copyright 2017-2021 NjenAvto