Spider Niki Lauda na prenovi pri nas
Alfa Romeo
Spider Niki Lauda na prenovi pri nas
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
10.08.2021 12:00

Redkim kultnim avtomobilom vrednost zvišujejo še posebne izdaje – za Alfo Spider Veloce edicija Niki Lauda pa ni slišala niti večina Alfistov. Eden od 350 primerkov je zdaj tudi v Sloveniji, kjer bo do potankosti restavriran v svojo kultno podobo.

Artur Švarc

Alfa Spider je avto, ki je obnorel Američane, potem ko je okroglorepega Duetta v Diplomirancu vozil Dustin Hoffman. Po le nekaj letih je prišel Spider druge generacije, imenovan tudi Coda Tronca ali Kamm tail, ki so ga izdelovali od 1970 do 1982. 

Ko se je 1978 dvakratni svetovni prvak F1 Niki Lauda preselil od Ferrarija v ekipo Brabham Alfa Romeo, so pri Alfi to proslavili s posebno izdajo Niki Lauda, prvega od oštevilčenih 350 primerkov pa je pred dirko v Long Beachu vozil Niki osebno. Avto je imel le kozmetične spremembe – drugačna vzvratna ogledala, značko na boku, kovinsko tablico s podpisom Nikija Laude in številko na armaturki in predvsem je dobil očiten zadnji spojler, ki je potem krasil naslednje generacije.

Spider Niki Lauda na prenovi pri nas

Dodatno je avto z 2-litrskim štirivaljnikom z dvema odmičnima gredema in 98 kW (133 KM) padel v oči tudi zaradi temno modrih nalepk z napisi, ki so delno spominjale na poslikavo dirkalnika F1.

Spider, pripeljan v Slovenijo iz Kalifornije, bo v naslednjih mesecih deležen prenove in bomo o njem še pisali sproti. Alfisti smo se za ogled tega posebnega »čuda« zbrali – dovolj je, če povem – pri Marjanu in modrovali in glave vkup dajali in ugotovili, da je motor v odličnem stanju, sploh pa je celoten motorni prostor suh. Pozna se, da so ameriške ceste nekaj drugega kot naše vožnje od doma do trgovine in nazaj. Avto letnik 1979 ima tudi katalizator in Spicin mehanski vbrizg goriva. Notranjost je odlično ohranjena in razen nekaj klasičnih poškodb kot je počena armaturka, je vse v najlepšem redu.  V oči pade že omenjena ploščica in originalni Alfa Romeo kasetofon. Lesen volan je kot nov, ohranjeni so tudi usnjeni sedeži.

Spider Niki Lauda na prenovi pri nas

Največ dela bo na pločevini, kjer je avto že bil popravljan, zadnji levi bok pa je nekoč utrpel udarec in bo potreboval še nekaj dodatnega kleparskega dela.

Skupaj z avtomobilom je iz ZDA prišla celotna kronologija 42 let starega Spiderja. Lastnik je hranil čisto vse račune od začetkov, zbral pa je tudi vso mogočo papirologijo v obliki prospektov in letakov. Celo dve reviji, v katerih je predstavitev te posebne izdaje, sta priloženi. Ena od njih s t.i. »kosmatuljami« in precej nepoznanim imenom Genesis.

Spider Niki Lauda na prenovi pri nas

Ampak teh 70s babnic tako ali tako ne bi gledal nihče več, le Alfo. Zraven je še izdatna bera drobnega materiala in rezervna zadnja leva luč, ki bo olajšala popravilo. Najprej kleparska dela in potem še nekaj mehanskih, pa bo 149. Spider Niki Lauda na cesti in z ne ravno nizko vrednostjo, da o zgodovinski ne govorimo. Novopečeni lastnik je zdaj vstopil v svet Alf in Alfisti vedo, da so se odprla vrata prav posebnega pekla.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija