Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Toyota

Ogenj ustavil razvoj cestno legalnega dirkalnika
11.08.2021 00:22 Urša Prosenjak

Toyota je odložila prihod svojega prvega cestno legalnega hiperšportnika, po tem, ko je bil prototip uničen v požaru. Razvoj dirkaške različice poteka nemoteno naprej.

Uradni podatki so sicer skopi, toda po poročanju nekaterih medijev naj bi cestno legalno različico modela GR010, ki so jo razkrili v začetku letošnjega leta, odpovedali po incidentu, ki se je zgodil na speedway stezi Fuji. Enega izmed predprodukcijskih primerkov, ki jih je Toyota testirala, je zajel ogenj in ga močno poškodoval. Vzroka požara pri Toyoti niso delili z javnostjo.

Če poročilo drži, se je Toyota odločila zamrzniti projekt, v katerem so tri leta raziskav in razvoja, kar kaže na resnost težave. Vseeno pa to ne bo vplivalo na Toyotino vključenost v serijo WEC, saj za ne potrebujejo določenega števila cestno legalnih avtomobilov za homologacijske namene.

Toyota obenem tudi preučuje možnosti vstopa v prvenstvo WeatherTech SportsCar v letu 2023 z istim modelom. Udeležba v dveh podobnih, a vendarle povsem različnih serijah ne pomeni tolikšnega stroška, kot bi pričakovali, saj so pristojne organizacije uskladile tehnične predpise, da lahko proizvajalci tekmujejo na obeh straneh Atlantika z enakim avtom.