Fordov avto iz soje
Na današnji dan
Fordov avto iz soje
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.08.2021 00:51

Soja se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja, ne le v prehrani, pač pa tudi v industriji. Toda ne gre za modno muho današnjega časa. Prvi poskus uporabe v avtomobilski industriji se je pojavil že pred 85 leti.

Urša Prosenjak

Na današnji dan, 13. avgusta 1936, je začela z delovanjem Fordova tovarna komponent iz soje. Že štiri leta pred tem je družba Ford Motor Company vložila približno 1,25 milijona dolarjev v raziskavo soje kot industrijske rastline. Do leta 1935 je bila soja vključena v proizvodnji vsakega Fordovega avtomobila. Sojino olje, denimo, so uporabljali v avtomobilskem laku in kot tekočino za blažilce tresljajev. Fordova uporaba te poljščine je odprla številna vrata tudi poljedelski panogi in vzpostavila trdne vezi med kmetijstvom in industrijo.

Natanko pet let kasneje je sodelovanje doseglo nov mejnik. Na današnji dan leta 1941 je Henry Ford predstavil »Avto iz soje«, vozilo, ki je imelo na okvir karoserije pritrjenih 14 plastičnih panelov, narejenih med drugim tudi iz soje. Avto je bil približno polovico lažji od tradicionalnega avta, natančna sestava plastičnih elementov pa ni znana, saj se niso ohranili nobeni dokumenti, iz katerih bi bila razvidna uporabljena formula. Nekateri viri navajajo, da je mešanico sestavljala kombinacija soje, pšenice, konoplje in lanu, drugi pa, da je šlo za kombinacijo sojinih vlaken in fenol-formaldehidne smole, kar je predstavljalo podobno kombinacijo kot Duroplast, ki je bil kasneje uporabljen pri izdelavi Trabanta. Sojin avto je poganjalo gorivo iz konoplje.

Glavni razlogi za razvoj sojinega avta so bili trije: pri Fordu so želeli povezati kmetijstvo z industrijo, trdili so, da so zaradi plastičnih elementov avtomobili varnejši od običajnih, obenem pa bi z njihovo uporabo razbremenili pomanjkanje pločevine med drugo svetovno vojno. Vendar pa je vojna močno vplivala na avtomobilsko industrijo in proizvodnjo močno okrnila, kar je nazadnje ustavilo tudi eksperiment plastičnega sojinega avta. Konec druge svetovne vojne je pomenil tudi konec te zamisli.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija