Samo za izbrance z debelo denarnico
Premiera: Lamborghini Countach LPI 800-4
Samo za izbrance z debelo denarnico
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.08.2021 11:24

Ime Countach je po dolgem času dobilo nov zagon pri znamki Lamborghini. Po tem, ko so ga v začetku devetdesetih upokojili, so na visoko obletnico rojstva prve generacije Italijani presenetili s povsem novo verzijo tega super športnika.

Peter Pirkovič Lamborghini

Ker gre za butični avto, so temu primerno izbrali mesto prve uradne premiere. To se je zgodilo v kalifornijskem Peeble Beachu na tradicionalni avtomobilski prireditvi Monterey Car Week. Na tem mestu so verjetno zbrali tudi vseh 112 naročil (LP 112 je bila delovna oznaka tega modela). Namreč, toliko jih bodo izdelali v naslednjih nekaj letih. Cena posameznega primerka znaša dobra dva milijona evrov. 

Samo za izbrance z debelo denarnico

Njegova vrednost je še nekoliko višja predvsem zaradi oznake Countach (pogovorno Kuntaš). To je najverjetneje poslednji Lamborghini, ki ima vgrajen orjaški 6,5-litrski V12 bencinski motor s 573 kilovati moči, temu pa pri vožnji pomaga še blagi hibridni 48-voltni sistem z dodatnimi 25 kilovati. Pogonski sistem, ki so ga pri Lamborghinijevi razvojniki v celoti preselili iz modela Sian (predstavljen v letu 2019), zmore skupno razvijati 599 kilovatov moči (814 KM), ki se preko samodejnega 7-stopenjskega menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Kaj pa zmogljivosti? Do stotice se 1595 kilogramov težak super športnik z mesta odrine v 2,8 sekunde, do 200 km/h potrebuje 8,6 sekunde, najvišjo hitrost pa doseže pri 355 km/h. Za takšno predstavo na cesti so mu nataknili Pirellijeve P Zero Corsa gume, velikosti 20 in 21 palcev, za učinkovito zaviranje pa skrbijo karbonsko-keramične zavore. 

Samo za izbrance z debelo denarnico

Ni odveč omeniti, da je Countach nastajal na tehnični arhitekturi modela Aventador. Oblika, pod katero se je podpisal Mitja Borkert, vsebuje kombinacijo retro in modernega oblikovanja, kar ne velja za potniško kabino. V njej je mogoče prepoznati poteze, ki so jih uporabili pri modelu Sian, hkrati pa niso pozabili na obsežno digitalizacijo voznikovega delovnega okolja. Iz Lamborghinija sporočajo, da se proizvodnja zanj začenja v prvem četrtletju prihodnjega leta, kar pomeni, da bo prva predaja kupcem sledila nekje sredi leta 2022.   

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija