Manj delovnih mest zaradi elektrifikacije
Gospodarstvo
Manj delovnih mest zaradi elektrifikacije
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
15.08.2021 00:21

Elektrifikacija bo s sabo prinesla tudi zmanjšanje števila delovnih mest, kar velja tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi dobavitelje, saj imajo električni avtomobili manj komponent. Prve praktične posledice tega dejstva so že vidne.

Urša Prosenjak

Honda je napovedala zaprtje določenih obratov, delavcem, ki izpolnjujejo določene pogoje pa bodo ponudili predčasno upokojitev. Za to možnost naj bi se odločilo več kot 2000 delavcev, starejših od 55 let. Medtem je Ford napovedal ukinitev 1000 delovnih mest v ZDA, težave pa se kažejo tudi v Evropi. Po podatkih nemškega Inštituta za gospodarske raziskave naj bi prehod na elektrifikacijo vplival na 215.000 delovnih mest, kar pomeni okoli 40 odstotkov vsega kadra, zaposlenega v tem sektorju.

Proizvajalci so sicer pripravili programe pomoči odvečnim delavcem, ki bi posameznikom pomagali prebroditi krizo, vendar pa vzpon električnih vozil s sabo prinaša še dodatno težavo. V proizvodnji električnih avtomobilov se uporabljajo določene surovine, ki so med drugim tudi del različnih vsakdanjih predmetov. Z elektrifikacijo se povpraševanje po teh surovinah povečuje, kar bo postopno vplivalo na njihovo ceno in na ceno vseh izdelkov, ki jih vsebujejo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija