Umetnina kot je SL
Mercedes
Umetnina kot je SL
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
27.09.2021 11:45

Mercedes SL je nastal 1952 kot dirkalni avto, danes je eden najbolj znanih avtomobilov v zgodovini. Pri Mercedesu še vedno imajo avto s serijsko številko 2.

Artur Švarc

300 SL je ikona posebne vrste, z dvižnimi vrati in dovršeno aerodinamiko. Zgodba o SL sega v začetek petdesetih, ko je bil 300 SL narejen kot dirkalnik W194. Konstrukcija je bila zelo lahka, aerodinamika vrhunec tistega časa, tudi zanesljivost je dala v svetu njegovega poslanstva dodaten pomen. Avto je imel vse, kar potrebuje za zmago in 1952 je osvojil praktično vse, kar se je osvojiti dalo – trojno zmago na VN Švice, dvojno zmago na 24 ur Le Mansa in na Panameri in četvorno zmago na Nurburgringu.

Za vtis je poskrbela tudi mat srebrna barva, ki kar kliče po hitrosti. Kratka dvižna vrata, ki so odprla ozko vstopno lino, pa so tako ali tako posebnost v primerjavi s poznejšimi primerki, saj niso segala do pragov, ampak le malo pod šipo. Danes s takimi vrati obstajata le dva avtomobila, tistega z zaporedno številko 2 hranijo v muzeju pri Mercedesu, narejenih pa je bilo vsega 10 kosov. Prvi ne obstaja več, saj ga je Mercedes razstavil in zavrgel, ta drugi pa ima serijsko številko 194 010 00002/52.

Umetnina kot je SL

Njegova posebnost je, da je bil tako kot številka 1, oblikovan ročno v delavnici Rudolfa Uhlenhauta v Stuttgartu. Vse naslednje so naredili s prešo v Sindelfingenu. Preostalih 8 so tako večinoma uporabljali na dirkah. Ročni nastanek številke 2 razkrivajo tudi vidni vari, ročno so narejeni tudi izpušni sistem in rezervoarja za gorivo in tekočino za pranje šipe.

Tudi motor je vgrajen na milimeter natančno. Med filtrom in pokrovom motorja je praktično le slab centimeter.

Uspeh W194 je Mercedes prepričal, da so v serijsko proizvodnjo spravili 300 SL Coupe in 1954 še 190 SL Roadster. Vse ostalo z oznako SL je legenda.

SL s številko 2 so pri Mercedesu 2012 prenovili do potankosti. Šasija je bila zaradi nižanja teže narejena iz zlitine aluminija in magnezija, kar pomeni, da je zelo tanka in krhka, zato so prejšnje prenove pustile nekaj sledi. Posebna razstava, namenjena prvemu SL, bo v muzeju na ogled od 22. oktobra pa do srede maja prihodnje leto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija