Alternativa zamudnemu polnjenju električnih vozil
Alternativa zamudnemu polnjenju električnih vozil
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
04.10.2021 00:29

Geely je razvil rešitev ene največjih ovir elektrifikacije.

Urša Prosenjak

Geely Technology Group, podružnica družbe Geely, želi do leta 2025 imeti na Kitajskem 5000 postaj za menjavo baterij. Tehnologijo za zamenjavo baterij E-Energee so predstavili na letošnji konferenci Wuzhen, pri čemer je celoten postopek trajal manj kot minuto .

Program zamenjave baterij je Geely najavil že leta 2017, v skupini za raziskave in razvoj pa je sodelovalo več kot 1000 ljudi. Prva postaja za zamenjavo baterij E-Energee so postavili septembra 2020, s ciljem zgraditi 5000 postaj do leta 2025 na Kitajskem.

Celoten postopek menjave baterije traja le 59 sekund, kar je izboljšanje glede na prvotno napovedanih 90 sekund. To pomeni, da se prazna baterija zamenja s polno v manj kot minuti, kar je občutno hitreje od polnjenja na katerikoli polnilnici in celo hitreje od točenja goriva v vozila s klasičnim pogonom. Poleg tega zahvaljujoč plačilni storitvi samodejne registracije vozniku sploh ni treba zapustiti vozila.

Trenutno storitev večinoma uporabljajo flote za mobilnost, kar zagotavlja manj zastojev pri njihovih električnih vozilih. Tehnologija se lastnikom električnih vozil zdi zelo privlačna, vendar bi za njihovo uporabo potrebovali združljivo vozilo s posebej zasnovano platformo.

Poleg Geelyja uporablja postaje za menjavo baterij tudi kitajski proizvajalec avtomobilov NIO, ki bi lahko tehnologijo pripeljal v Evropo. Njihove postaje so sicer nekoliko počasnejše in zamenjavo baterije zaključijo v približno treh minutah.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija