Restavracija legendarnega Porschejevega dirkalnika
Obnove
Restavracija legendarnega Porschejevega dirkalnika
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
12.10.2021 07:43

Porsche je porabil leto in pol, da je popolnoma obnovil legendarni 962 C.

Artur Švarc

Delo Porschejevega muzeja je izjemno – avto, ki je bil sestavljen 1987 za dirke, je danes videti celo bolje kot ob njegovem nastanku. 962 C so originalno naredili v razvojnem centru v Weissachu in tam so ga po treh desetletjih tudi obnovili. Leto in pol dela je prineslo čudovit primerek zgodovine, ki se je ponovno srečal s svojim originalnim voznikom, Hansom Joachimom Stuckom, njegovim dirkaškim inženirjem Norbertom Singerjem in oblikovalcem Robom Powellom, ki je bil zadolžen za podobo.

962 C je za Porsche prelomen v mnogih pogledih, bil je na primer eden prvih, ki je imel dvosklopčni polavtomatski menjalnik. Avto je 1987 s Stuckom za volanom dobil  ADAC Wurth Supercup, v naslednjih letih pa je služil v glavnem za testiranje aerodinamike v Weissachu.

Restavracija je bila zelo zahtevna, saj je Porsche moral veliko delov izdelat i na novo. Po besedah tovarne je pri tem pomagala odlična komunikacija med oddelki, saj se je praktično vse »našlo« v krogu 30 metrov znotraj tovarne.

Prenovljeni 926 C je bil prvič predstavljen pred nekaj tedni na dogodku v Porschejevem muzeju, zdaj pa bo doživel še kar nekaj ponovitev v statični in dinamični obliki, saj Porsche prihodnje leto praznuje 40 dirkanja v Skupini C.

»926 C je bil eden od parih avtov, ki sem jih vozil le jaz, brez menjave voznikov, zato sem ga lahko nastavil točno tako kot sem hotel,« je spominja Stuck.

»Takega avtomobila ne pozabiš nikoli!«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija