Nepričakovana ovira za elektrifikacijo
Nikelj
Nepričakovana ovira za elektrifikacijo
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
14.10.2021 00:43

Čez nekaj let lahko pričakujemo deja vu krize s polprevodniki, toda tokrat bodo žrtve električni avtomobili.

Urša Prosenjak

Električna revolucija se zdi neizbežna, toda pot do popolne elektrifikacije ne bo tako gladka, kot bi pričakovali. Poleg že znanih ovir infrastrukture in mentalitete se obetajo še težave z dobavo določene surovine.

 Proizvodnja električnih avtomobilov bi se lahko že čez nekaj let soočila s podobno krizo, ki jo zdaj doživlja celotna avtomobilska industrija zaradi polprevodnikov. Zgoditi se utegne pomanjkanje niklja, ki je ena ključnih surovin v proizvodnji skoraj vseh električnih vozil.

Po mnenju raziskovalne skupine Rystad Energy se trenutno globalno povpraševanje po surovih zlitinah niklja giblje okoli 2,5 milijona ton na leto. Ker je potreba po električnih pogonih vse večja, se lahko v naslednjih dveh do petih letih poveča za kar tretjino.

Povečanje povpraševanja z 2,5 na 3,4 milijona ton niklja do leta 2024 bi se nevarno približalo največji možni svetovni letni dobavi. V tem primeru je lahko končni rezultat globalno pomanjkanje električnih vozil.

 Medtem je večina držav Evropske unije in številne ključne države ZDA že napovedalo prepoved prodaje novih avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem z letom 2035, kar bo močno obremenilo dobavno verigo materialov za baterije, ki na to ni pripravljena. Večji proizvajalci električnih vozil že načrtujejo razvoj baterij brez niklja, kar bi rešilo težavo pomanjkanja te surovine. Če jim to ne bo uspelo, bo električna revolucija že čez nekaj let doživela zastoj.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija